El municipi gironí de Lloret de Mar s'ha convertit avui en escenari d'un cop contra la màfia russa protagonitzat per la Guàrdia Civil, que ha realitzat quatre detencions en el marc d'una operació contra un grup dedicat al blanqueig de capital a Espanya.

El principal detingut és Andrei Petrov, suposat líder de la trama, així com el seu pare, B.P., Pilar G. i J.O., segons ha informat la Guàrdia Civil. Tots quatre estan acusats de blanquejar més de 56 milions d'euros en negocis de tota mena a Catalunya, durant dos anys, a través d'una xarxa d'empreses vinculades a Semion Mogilevich, un dels deu delinqüents més buscats per l'FBI, segons han informat a Efe fonts de la investigació. Aquest grup mafiós blanquejava fons procedents de Rússia i tenia relacions societàries amb dues organitzacions criminals de d'aquest país: Solntsevskaya i Solomonskaya. La intervenció desplegada avui a Lloret de Mar rep el nom d'Operació Clotilde i està dirigida pel jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco.

Andrei Petrov està acusat com els altres tres detinguts de blanqueig de capitals, delictes contra la Hisenda Pública i falsedat documental i, segons la policia, havia creat nombroses empreses amb la col·laboració i l'assessorament d'altres persones infiltrades en el teixit econòmic de la zona.

La xarxa havia arribat a patrocinar, a través d'alguns dels seus membres, clubs esportius de la zona i comptava amb societats i col·laboradors ubicats a les illes Seychelles, Xipre, Andorra, la República Eslovaca o les Illes Verges britàniques, paradisos fiscals en alguns casos. El focus principal d'atenció al municipi de Lloret ha estat l'ajuntament, on la Guàrdia Civil ha acudit a les 08.30 hores per sol·licitar documentació de persones físiques i jurídiques, segons ha explicat l'alcalde, Romà Codina. A més, els agents han registrat domicilis particulars i llocs de treball d'alguns dels detinguts, com el de Pilar G., arquitecta d'una immobiliària ubicada al passeig Marítim de Lloret de Mar.

Tots quatre detinguts, una xifra que podria augmentar en els pròxims dies, seran traslladats a les dependències de la Guàrdia Civil a Madrid per a, previsiblement, passar a disposició del Jutjat Central d'Instrucció número sis de l'Audiència Nacional dilluns vinent, dia 28. En la investigació d'aquesta trama de blanqueig de capitals procedents de Rússia s'ha requerit informació a nombrosos serveis policials i d'intel·ligència estrangers, així com a organitzacions internacionals com Europol, segons ha indicat la Guàrdia Civil. També s'ha acudit a l'Ajuntament de Lloret de Mar a primeres hores del matí amb un requeriment judicial per recopilar documentació diversa que, segons la nota informativa, permetrà completar la investigació.

Els detinguts han presenciat durant el matí d'avui els registres realitzats per guàrdies civils en els seus domicilis particulars i en els seus llocs de treball, on els agents han confiscat nombrosa documentació que s'analitzarà. Durant els pròxims dies, la Guàrdia Civil preveu prendre declaració a diverses persones, el nombre de les quals no s'ha precisat, per determinar el seu grau de participació en les activitats de l'organització criminal investigada.

La investigació continua oberta i no es descarta que es realitzin noves detencions en els pròxims dies.

L'alcalde de Lloret de Mar ha comparegut davant els mitjans de comunicació per precisar que la investigació no afecta el consistori ni a cap dels seus treballadors. Romà Codina ha assegurat estar "molt tranquil", encara que el líder del grup opositor al municipi, Marc Fuertes (MILLOR), ha manifestat que el seu partit havia denunciat "moltes irregularitats" en el si de l'ajuntament i espera que l'Operació Clotilde serveixi perquè aflorin a la llum.

Polèmiques urbanístiques a Lloret

El passat novembre, la Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme va trobar indicis de delicte en l´aprovació i la construcció d´un xalet de luxe a la finca de Can Juncadella de Lloret. Per aquest motiu, el Fiscal es va querellar contra dos tècnics que van formar part del procés com són l´arquitecte municipal de Lloret i el de la Comissió d´Urbanisme de Girona.

Malgrat l'Ajuntament de Lloret sempre va assegurar que les obres comptaven amb els permisos necessaris, el cert és que l'any 2008 el Departament de Medi Ambient de la Generalitat va afirmar que els usos de la construcció no s'adeien al que permet un espai inclòs a la Xarxa Natura 2000 i, en conseqüència, es va oposar al projecte.