L'Ajuntament d'Olot ha aprovat per unanimitat demanar a la Direcció General del Cadastre poder acollir-se a l'actualització de valors cadastrals establerta en la llei 16, aprovada per l'Estat el passat 27 de desembre. El regidor d'Hisenda, Josep Gelis (CiU) ha clarificat que la petició permetrà posar al dia valors cadastrals en base a dues condicions: la primera és 5 anys de vigència dels valors, i la segona, que la valoració tingui diferències substancials amb els valors de mercat. Va precisar que Hisenda estudiarà els valors durant aquest any i els farà efectius el gener del 2014. Va precisar que el gerent regional del Cadastre a Catalunya, Antoni Ripollès, serà a Olot durant el mes de febrer. Ripollès es reunirà amb els tècnics de l'Ajuntament i amb els representants de la Federació d'Associacions de Veïns.

Els representants veïnals li podran exposar les reivindicacions que mantenen actives des de la revisió cadastral del 2005, que consideren que sobrevalora les finques i causa un augment progressiu de l'Impost de Béns Immòbles. A més apunten errors en la consideració de les finques infraedificades. És a dir, valoracions fetes en base a l'edificació possible i no la real. També consideren errònia la valoració de finques amb garatge o magatzem soterrani

Els tècnics urbanístics hi aportaran les dades que tenen referents al decalatge entre els preus del mercat immobiliari i la valoració vigent.

L'alcalde, Josep Maria Corominas (CiU), va explicar que "el tema del cadastre és molt més complex que només la diferència de preus". Va afegir que "El que passa és que ho hem de demanar perquè ho estudiïn i al mes de setembre ens comuniquin si s'ha rebaixat o no".

En referència a la sol·lictud d'actualització, l'alcalde va dir "d'acord que això és un tràmit que iniciem per intentar solucionar el famós tema de la revisió cadastral aprovada el 2005".

L'alcalde va manifestar que després d'haver-se reunit amb el gerent regional del Cadastre i amb els representants veïnals, "estic convençut que podem solucionar-ho d'acord amb totes les parts". Corominas va precisar que la petició d'actualització es va haver d'aprovar al darrer ple perquè el termini s'acaba el 31 de gener. Segons va afegir, el resultat final de l'actualizació se sabrà el 2014. No obstant, en cas que la ciutat estigui en desacord amb l'actualització, la pot tornar a demanar un any rere l'altre. Corominas va agrair el suport de la resta de grups en el tràmit.

La revisió del Cadastre

La demanda d'actualització aprovada en el darrer ple és un episodi més del procés que la Federació d'Associacions de Veïns duu a terme, des de fa anys, contra la revisió cadastral aprovada al 2005. El cadastre del 2005 va ser polèmic des del principi. En aquell any, l'Ajuntament del PSC el va considerar necessari per tal que hi ha?gués una valoració igualitària de les finques. Llavors, es va considerar que hi havia propietaris que pagaven molt per sota del valor real. Des d'aquell punt, la Federació d'Associacions de Veïns va programar reunions de veïns i va fer accions destinades a aconseguir finançament per pagar els procesos judicials contra el cadastre. Va aconseguir que 3 sentències reconeguessin errades puntuals, però no va aconseguir la ?generalització dels dictamens jurídics per part de la Gerència Territorial del Cadastre. Els veïns van recórrer la decisió del Cadastre de no ?generalitzar les sentències i encara no han obtingut resposta.

Després, el cadastre del 2005 va ser un dels arguments de CiU a les eleccions del 2007 i del 2011. La previsió és que el sistema d'aplicació de coeficients que l'Ajuntament ha aplicat als valors cadastrals del 2005 s'acabi el 2015.