diumenge DIETARI

 
diumenge DIETARI
diumenge DIETARI  

RAMON IGLESIAS dissabte millor callat
Ni la persona més prudent ho té fàcil a la Conselleria d'Interior. I menys a Catalunya, on, més que consellers, tenim capgrossos que es passegen per tots els pobles i ciutats el cap de setmana perquè els facin fotos i perquè parlin de tot allò que ignoren. Avui li ha passat al prudent nou conseller d'Interior, Ramon Espadaler. Ha sortit del teatre de Girona i, al hall, solemnement ha anunciat sense que ningú li hagi fet cap pregunta: "Avui fa justament dos mesos que en Jordi (Comas) va ser assassinat. Manifestar que no abaixarem la guàrdia i que per això Interior ha incrementat efectius per prevenir i perseguir aquest i altres delictes (...). Manifestar que s'han reduït aquest tipus de delictes".
Doncs bé, ni sis hores després d'aquesta declaració del conseller, quatre encaputxats la ignoraven i assaltaven un xalet d'una urbanització de Platja d'Aro, lligaven els tres membres de la família, els robaven i marxaven. I unes hores més tard, uns altres encaputxats -o qui sap si els mateixos- assaltaven armats una casa de Pals.

diumenge la cup, un ovni
La CUP és per a aquells que hem crescut amb al política convencional un veritable objecte desconegut. He de reconèixer que en un primer moment vaig simpatitzar amb el moviment perquè poques propostes són tan pures democràticament. Però a mesura que observo des d'una certa distància la seva progressió, sobretot a Girona ciutat, em costa desxifrar el seu objectiu, no tant per allò que diuen sinó pel que fan. La CUP és present a totes les protestes socials i independentistes, la seva gent treballa molt, manté un discurs dur i tosc contra els poders establerts, però no acabo d'entendre què fan per millorar-lo una vegada entren dins d'un poder d'aquests. Per posar un exemple: en què ha influït la presència de la CUP al consistori de Girona? És possible que hagi influït i que costi de veure-ho.

dilluns primàries al psc
El primer secretari del PSC a Girona, Juli Fernández, aposta per una segona transició per reconstruir la política i fer-la més propera i, sobretot, transparent. L'alcalde de Palafrugell creu que la política s'aproxima a l'abisme. La contribució que vol fer Fernández passa per impulsar un canvi de model i confeccionar les llistes de les eleccions municipals a Girona fent primàries a tots els municipis on hi pugui haver més d'un candidat. Les primàries no només serien obertes a la militància sinó també a la ciutadania. Fernández també proposarà la limitació de mandats i l'obligatorietat de fer públics els ingressos i patrimoni dels regidors.
Trobo la proposta de Fernández molt necessària per al seu partit, però també per a la societat. I espero que se'n surti. Estic segur que no li posaran fàcil. Desconec els suports que té el primer secretari.

dimarts traçabilitat bovina
Uns desconeguts han inutilitzat quatre de les noves màquines instal·lades a les facultats de la Universitat de Girona. Serveixen perquè fitxi el personal d'administració i serveis (PAS) amb l'empremta dactilar i evitar que una persona fitxi per dos o per tres. El rectorat ha enviat una nota interna recordant-los que fer malbé material públic és una "falta greu".
Trencar patrimoni pagat amb diner públic és inacceptable, de la mateixa manera que col·locar ara aquestes màquines és força inoportú. Sobretot després d'haver fotut gent al carrer, que cobrin menys els que queden i treballant en pitjors condicions. Aquest sistema de control genera rebuig perquè la gent se sent presidiària de la feina, o pitjor, com si fos víctima de traçabilitat bovina. Segurament és útil per frenar determinades actituds poc professionals, però no és gens oportú.

dimecres jaume torramadé
Independentment de com acabi el procés judicial per assetjament sexual o tocaments a l'assessora Minerva Amador, Jaume Torramadé ha pogut comprovar que alguna cosa ha fet molt malament per tenir un percentatge d'enemics molt superior als amics o indiferents. La desproporció és monstruosa. Crec, a més a més, que té més enemics dins del seu propi partit i sobretot en el partit associat, que en els partit rivals. I això que dic no és opinió, sinó que és informació.
La presidència de la Diputació de Girona sol portar molts amics sobrevinguts, però mai havia vist tantes ganes juntes de destronar algú. Una persona propera a l'expresident de la Diputació em deia: "l'ha perdut l'arrogància però sobretot els seus posats grandiloqüents". A la pregunta "què fareu si Torramadé surt indemne del procés judicial?", aquest em respon: "res! Ja és història, perquè no l'ha perdut el cèlebre sopar d'autos sinó el comportament irresponsable i incompetent durant tota la crisi".

dijous el clic del pum
Quin és el clic del pum o del patapum? Ho pregunto d'una altra manera: Què serà el detonant que faci esclatar definitivament la bomba social que s'està fabricant? L'Enquesta de Població Activa diu que a les comarques de Girona hi ha 91.500 persones sense feina, xifra que representa una taxa superior al 24% o, per fer-ho més gràfic: Una de cada quatre persones en edat de treballar no té feina. Els sindicats adverteixen de perill real de fractura social. Si aquestes dades són certes, no és un perill real, sinó que la fractura social ja s'ha produït... i no és una fractura, sinó que és una falla. I això és una evidència. Només cal tenir ulls però, sobretot, saber fer-los servir.

divendres anuncis arriscats
Diu el conseller de Territori, Santi Vila, que "aquesta serà la legislatura de la solució de la Nacional 2". Desconec què entén per solució de la Nacional 2. La solució desitjada sap perfectament que és el desdoblament i molt em temo que això està tan complicat com estava. Tampoc sé si es refereix a la legislatura catalana o espanyola... una és més curta que l'altra. Santi Vila és un magnífic fabricant de titulars... molt millor que alguns periodistes que conec.
No sé quin roc té a la faixa Santi Vila, que no tenien RecoderNadal, com per poder fer aquest anunci tan rotund. Sobretot, perquè la mateixa afirmació, o similar, li vaig sentir a la cap de files socialista gironina durant les legislatures de Zapatero (Montse Palma) i al del PP durant a majoria absoluta d'Aznar (Jordi de Juan). Ja veuen que molt d'èxit no van tenir i eren temps en què les carreteres s'asfaltaven amb bitllets de 500 euros. Tant de bo que el conseller granollerí i figuerenc pugui complir aquest anunci al qual, ara com ara, no li veig que tingui moltes probabilitats d'èxit.

Enllaços recomanats: Premis cinema