La posada en servei de l'impost per tinença d'animals domèstics ha posat de manifest l'existència de 1.596 gossos i 33 gats a Olot. Els propietaris d'aquests animals han pagat 9 euros per l'impost, de manera que han generat un ingrés de 16.595 euros a les arques municipals. Segons va explicar el regidor d'Hisenda, Josep Gelis (CiU), l'aplicació de l'impost s'ha efectuat sense incidències a ressaltar. És a dir, els propietaris de gossos i gats han pagat sense gaires lamentacions o protestes. L'aplicació de l'impost, segons explicava Gelis, es va fer a partir d'un cens d'animals ja existent. Es tractava del llistat dels animals que disposen de xip identificador.

Respecte al cens, Josep Gelis va constatar la diferència d'uns 1.000 animals menys entre el llistat antic i el cens impositiu actual. Va atribuir la reducció als efectes de la crisi econòmica, els quals provoquen que els propietaris es desfacin del gos o del gat i, en cas de defunció, que no el substitueixin.

Els responsables de les botigues d'animals també han detectat un descens de les vendes de cadells. Sobretot, de races petites i de companyia com el Yorksire Terrier, els qual tenen un preu aproximat de 600 a 800 €. Els diners recollits serviran per pagar part del servei de recollida d'animals comarcal, el qual, fins fa poc, finançava el Consell de la Garrotxa.

A més dels ingressos per l'impost, el servei de protecció d'animals disposa dels propis de la recollida: 171 € per animal recollit; mentre que l'adopció puja a 360; el preu per posar el xip és de 70 euros; i també s'hi destinen els diners de les sancions.