Un pagès vol que l´ACA li retorni el camp ocupat per les obres al Ridaura

En principi, havia de ser només per un any, però n'han passat més de sis i no hi pot cultivar res

 
Adrià Rotllan, en la parcel·la ocupada, amb la canalització soterrada al primer pla i les terres, al fons.
Adrià Rotllan, en la parcel·la ocupada, amb la canalització soterrada al primer pla i les terres, al fons. aniol resclosa

CARLES TORRAMADÉ El 28 de novembre del 2006, l'Agència Catalana de l'Aigua va fer l'acta prèvia d'ocupació d'un camp situat a tocar de la llera del Ridaura. El volia utilitzar com a punt per deixar-hi la màquinaria de les ?obres de canalització del riu i les terres i runes que es generessin durant els treballs. "Al principi, em van dir que seria per un any, però ja n'han passat més de sis", lamenta el veí de Castell d'Aro, Adrià Rotllan, agricultor que treballava aquesta parcel·la i que li agradaria recuperar per tornar-hi a cultivar hortalisses, com feia fins que va ser ocupada. No obstant això, l'ACA no li dóna cap resposta a aquesta situació. Així, de moment segueix sent el punt on s'apilen les terres de l'obra, que, a més va estar un any aturada per problemes de finançament de l'ACA.
En tot cas, l'ocupació, a més de no poder-hi sembrar, li ha portat altres maldecaps: una canonada soterrada de la depuradora que en alguns punts del camp es troba massa pròxima a la superfície, de manera que corre el risc de rebentar-se contínuament amb el trànsit del tractor i que no li han pagat l'import de l'ocupació corresponent al 2012.
"No estàvem d'acord amb l'ocupació, però era forçosa", comenta el pagès. Per aquesta ocupació, l'ACA li paga 8.231,60 euros anuals, una quantitat que li suposa perdre diners respecte a si tingués el camp conreat. A més, si fins al 2011 l'Agència de l'Aigua li pagava l'import de l'ocupació a principi de cada any, la paga del 2012 encara no l'ha vista, ni lògicament tampoc la d'aquest any. Sobre el deute de l'any passat, fonts de l'ACA han comunicat que està en curs. Sobre l'alliberament de la parcel·la, és un tema que l'ACA ha de parlar amb l'afectat.
De la canonada que travessa el camp, i sobre la qual no li van comunicar res, Rotllan explica que en un tram es troba a uns 2,5 metres de la superfície, cosa que no comporta cap problema. No obstant això, en un altre tram puja fins a 1,5 metres, i aquí hi ha el risc pel pas del tractor: "El dia que netegin la parcel·la o es rebaixi el terreny i hi passem amb el tractor, cada dos per tres la rebentarem".

Terreny net
Finalment, el pagès té un darrer temor respecte de l'actuació de l'ACA i l'empresa que realitza les obres: que no li netegin el camp "i m'hi deixin el mort" de les runes. Segons Rotllan, l'Agència es va comprometre a netejar-li el ?terreny, retirar-li les piles de terra i posar-li una capa de 60 centímetres de terra bona per poder tornar a sembrar. Un compromís que l'agricultor cada cop veu més difícil que s'executi.

Comarques

Els bombers retiren una de les 105 bombones de butà localitzades a Alcanar.
Una explosió providencial

Una explosió providencial

Els gihadistes preparaven des d'Alcanar un atemptat molt més mortífer, però la deflagració els va...

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

?«Va ser una sensació de pànic, de por i desesperació i el cor m'anava a 100 per hora», comentava...

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

?Un jove va aparèixer apunyalat dins d'un vehicle que s'havia saltat un control ?No hi ha proves...

Un aniversari fatal per a Jared Tucker

Un aniversari fatal per a Jared Tucker

El secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson, va confirmar que almenys un ciutadà nord-americà va...

Primers auxilis psicològics

Primers auxilis psicològics

El coordinador de Girona dirigeix els dispositius d'emergències de la Creu Roja al Prat i als...

Puigdemont felicita els Mossos: «Heu salvat moltes vides i heu donat confiança»

Puigdemont felicita els Mossos: «Heu salvat moltes vides i heu donat confiança»

L'alcaldessa de Cambrils demana als ciutadans que «no tinguin por» i que «recuperin la normalitat»

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema