Territori diu que s´ha recuperat la finca dels Aiguamolls perquè el comprador no ha pagat

L'empresari ho nega, diu que disposa dels diners però que havia acordat una reunió la setmana vinent per negociar

 
Una part de la finca de Torre Mornau, que està situada dins el Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà.
Una part de la finca de Torre Mornau, que està situada dins el Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà.  diari de girona

CASTELLÓ D'EMPÚRIES | CARME VILÀ/ACN El conseller de Territori, Santi Vila, anunciava ahir que el comprador italià Rinaldo Muscolino, que l'any passat va signar el dret de compra de la finca Torre Mornau -situada al parc dels Aiguamolls de l'Empordà i propietat d'Incasòl- s'ha desdit del seu projecte per manca de finançament i no ha complert amb els pagaments pactats. Davant d'aquesta situació, anunciava que el Govern ha decidit cedir una part dels terrenys protegits a la Xarxa de Custòdia del Territori (xct) i és possible que en lliuri una altra part a entitats ecologistes. Muscolino nega haver-se fet enrere i assegura que té prevista una reunió per parlar de les condicions de pagament amb Incasòl però que disposa dels 90.000 euros que pertoca abonar el desembre.
El 18 d'octubre del 2012 l'empresari va signar els drets de compra després que l'Incasòl la posés a la venda per eixugar part del seu deute. Hi havia hagut un primer intent de venda amb un concurs públic però el comprador sí que es va fer enrere. El preu de venda de l'espai era de 2,5 milions d'euros i Muscolino va decidir que adquiriria la finca mitjançant la fórmula de subscripció popular. Aquelles persones que aportessin diners a fer realitat el projecte podrien participar després en la gestió. El contracte li dóna temps per comprar fins al 2014.
La idea de l'empresari era convertir aquest espai de 90 hectàrees inclòs dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà en un paratge on es desenvolupessin activitats de caràcter ambiental, agrícola, empresarial i de turisme sostenible que generarien 50 llocs de treball. En concret, vol rehabilitar les masies de la finca, que es troben en estat ruïnós, per fer-hi un restaurant, un allotjament rural, sales d'exposicions i fins i tot un centre ornitològic de referència on també es pogués comercialitzar mel o carn ecològica. Per fer realitat aquesta iniciativa, l'empresari calcula que necessitava una inversió de 6 milions d'euros. El contracte establia un primer pagament de 10.000 euros i ara pertocava abonar-ne 90.000 més. No s'ha complert perquè, segons el comprador, va demanar una reu?nió per plantejar alternatives a l'actual sistema del procés de compra. La reunió està prevista per a la setmana vinent. Per això considera una decisió unilateral les declaracions del conseller.

Marxa enrere
Santi Vila va explicar en un acte públic ahir que l'empresari no ha lliurat els diners per manca de finançament. "La compra no s'ha acabat materialitzant i, per tant, ens sentim alliberats del compromís i el Govern pot decidir el que considera millor i més oportú". Des del Govern, fins i tot haurien pres una decisió, cedir una part de la finca a la Xarxa de Custòdia del Territori i és possible que cedeixi una altra part a altres entitats ecologistes de la zona. En principi, Vila ha destacat que encara no s'ha determinat quin ús se li donarà a aquest espai tot i que ha assegurat que seguirà el model que utilitza la Xarxa de Custòdia de Territori amb altres finques d'aquestes característiques. "Segur que tindrà a veure amb el compromís que té l'organització amb la biodiversitat, l'agricultura de proximitat, de quilòmetre zero, conservarà l'espai, crearà ocupació a l'entorn del món rural i garantirà la sostenibilitat", ha insistit Vila.
La Xarxa de Custòdia del territori o xtc, és una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l'ús de la custòdia del territori a Catalunya. L'objectiu principal és capacitar la societat civil perquè pugui tenir un paper actiu en la conservació del patrimoni. L'organització es va constituir el març del 2003 a Vic i inclou més de 150 entitats i institucions públiques i privades de tota mena tal com ajuntaments, consorcis, centres universitaris de recerca o fundacions com la Fundació Territori i Paisatge.
"Volem expressar clarament el reconeixement del Govern a la Xarxa i el nostre compromís amb l'organització que ha aconseguit incorporar el valor de la biodiversitat, unir ecologistes i propietaris i defensar el món rural", ha apuntat Vila. El conseller ha fet aquestes valoracions durant la visita que ha realitzat a la finca Can Moragues -situada a Riudarenes (Selva)- gestionada per la fundació Emys, que forma part de la Xarxa de Custòdia del Territori.
Muscolion es va veure sorprès ahir per aquest posicionament i ha manifestat que "espero parlar directament amb els responsables d'Incasòl i conèixer la seva decisió". Assegura que "estem en condicions de complir totes les obligacions però volem tenir clara la voluntat política", ha dit Muscolino.

Enllaços recomanats: Premis cinema