L'Escala està intentant tancar les negociacions per la compra de dos immobles -l'antic Convent de Ca les Monges, Can Maranges- i els antics terrenys militars que pertanyen al Ministeri de Defensa, tres béns patrimonials que es consideren de gran valor. Dissabte van fer una consulta entre una trentena de persones representatives de la població seleccionades des del govern municipal. Les compres es farien amb unes condicions flexibles per a la població. Pendents de tancar-se, s'espera que dues d'elles es paguin a 10 anys i una a 35 anys. Tot i això, es tractaria de pagar anualment quantitats que sumades les tres suposarien, l'any que es pagaria més, un ?màxim de 100.000 euros.

La trentena de persones consultades van valorar majoritàriament les adquisicions. La negociació més antiga i la més avançada és la dels terrenys militars de la Clota, de 130.000 metres quadrats. Tal com va avançar Diari de Girona, està previst tancar la compra el primer trimestre d'aquest any. En tractar-se en aquest moment de terrenys no urbanitzables el preu, del qual encara no s'ha informat, rondaria els 200.000 euros. Tot i això, com la resta d'adquisicions, s'hauria negociat a terminis.

Ca les Monges s'està negociant amb el Bisbat de Girona. Es tracta d'un gran edifici d'uns 2.000 metres quadrats ubicat al centre històric, amb entrada per l'avinguda Ave Maria i el carrer la Torre que en els darrers anys ha acollit la guarderia municipal, però que ha encabit nombrosos usos, com el de convent. L'Ajuntament ha informat que, atesa la situació, que estaria en força mal estat, la destinació més probable seria l'enderroc per esponjar. Fer una plaça i habitatges tutelats per a la gent gran són alguns dels projectes que estan sobre la taula.

El tercer patrimoni que es vol comprar és el de l'edifici de Can Maranges, d'un particular. Es destaca que "és un dels pocs edificis històrics i singular que es conserven al municipi, juntament amb l'Alfolí de la Sal i la casa del Gavià". Data de 1831 i és propietat d'una nissaga de gran importància. Pel que fa als usos, es creu que la seva ubicació al centre històric obre diverses possibilitats.

L'Ajuntament no ha informat del cost que preveu pagar per cada un dels immobles perquè encara s'està acabant d'ultimar les negociacions. El que sí està previst és que es pagaran a terminis i amb anualitats assequibles que permetran disposar de nous immobles sense haver de recórrer a crèdit. Aquest any la partida per adquisicions i lloguers és de 273.000 euros, 100.000 dels quals per a lloguers.