El PSC va exigir als diputats gironins no oposar-se a l´acord sobiranista

L'executiva ampliada va rebutjar alinear-se amb PP i Ciutadans però Juli Fernández va desobeir

 06:30  
Juli Fernández va votar diferent del que proposaven des de Girona.
Juli Fernández va votar diferent del que proposaven des de Girona. diari de girona

GIRONA | JESÚS BADENES Juli Fernández i Marina Geli tenien el mandat de l'executiva de les comarques giornines de no oposar-se a la declaració de sobirania. Dilluns passat la direcció ampliada es va reunir amb el secretari d'Acció Política del PSC, Antoni Balmón, que va explicar com estaven les converses. Tots van coincidir que CiU i ERC no havien optat per un bon camí, però des de les comarques gironines es va instar a esgotar al màxim la negociació. En cas que finalment no s'arribés a un acord, els diputats gironins tenien el mandat de la direcció de no votar juntament amb Ciutadans i el PP.
La declaració, que reconeix Catalunya com a "subjecte polític i jurídic sobirà" va ser aprovada per 85 vots a favor, 41 en contra i dues abstencions, que pertanyien a dos diputats de la CUP. Tenint en compte que van faltar per malaltia dos diputats del PP, la suma era de 128 diputats dels 135 que formen el Parlament. Faltaven els cinc diputats socialistes que no van votar.
Els dos parlamentaris socialistes gironins, Juli Fernández i Marina Geli, van votar de manera ben diferent. Mentre Geli era una de les cinc persones que va decidir no votar, el primer secretari gironí i alcalde de Palafrugell es va alinear amb la direcció nacional del PSC i va votar en contra de la declaració de sobirania.
La decisió de Juli Fernández de votar el que es va decidir al grup parlamentari i de no seguir el que es va acordar a Girona podria tenir conseqüències. Tot i això, el fet que en cap cas es plantegi l'expulsió de Geli també ha calmat les aigües.
Els cinc diputats socialistes que no van votar hauran de pagar una multa de 400 euros per haver trencat la disciplina de vot del grup parlamentari. En l'anterior mandat, la direcció ja havia sancionat econòmicament diverses vegades Ernest Maragall per saltar-se el reglament intern.
Tot i això, no es descarta que la posició sobre el dret a decidir i el procés sobiranista reorbri les ferides que es van tractar de tancar en el congrés de Lloret d'ara fa un any. Llavors, les aspiracions de renovació van afavorir un relleu a la direcció i que va permetre un acord entre el grups dels alcaldes, que encapçalava Juli Fernández, i el sector liderat per Marina Geli i Pia Bosch. El grup renovador, liderat per Ignasi Thió, va aconseguir però gairebé la meitat dels vots.
La major part dels socialistes gironins es mostren molt preocupats perquè cada vegada se'ls percep com més allunyats del catalanisme polític. El fet de votar "no" era un pas més per posicionar-se del que consideren que és el centre del debat actual.
Precisament, abans de la votació, l'exconseller Joaquim Nadal, que no és diputat, va comunicar la seva decisió, a través del seu compte de Twitter, d'abandonar el consell nacional del PSC perquè la direcció havia proposat votar "no" a la declaració de sobirania. I, poc després, assegurava que mai s'havia sentit "tan lluny" del partit que ha tractat de representar durant més de tres dècades.

El sector més catalanista
Joan Ignasi Elena va defensar la necessitat de parlar amb "serenitat i vocació unitària" del que va passar. Per la seva banda, el diputat del PSC, Àngel Ros, considera que els cinc diputats que no van votar la proposta de declaració de sobirania per ser coherents però es va voler desmarcar del bloc del PP i C's. Ros creu que el dret a decidir és "la millor via" per assolir un nou model de relacions entre Catalunya i Espanya.
La diputada gironina Marina Geli confia que el catalanisme polític podrà trobar "un camí ben endreçat" amb una proposta de "federalisme singular". Per la seva banda, Montserrat Tura creu que Navarro no ha sabut reconstruir "ponts" entre sectors diversos del partit.