Les fundacions Príncep de Girona i Ferran Sunyer han organitzat per aquest dissabte la segona edició del "DissabteTransfronterer de les Matemàtiques a l'Alt Empordà" al Centre de Formació de Figueres. Es tracta d'una jornada que busca acostar als estudiants de primer i segon de Batxillerat a aquesta ciència d'una manera "diferent" a la que hi ha a les aules. Els organitzadors asseguren que, arran de l'èxit aconseguit l'any passat, han decidit obrir-se també als estudiant de la Catalunya Nord. L'edició, que ja compta amb nombrosos inscrits, consistirà en tallers de tres temàtiques: les matemàtiques de l'atzar, matemàtica electoral i el món per un forat: geometria projectiva.

Com es calculen les probabilitats amb l'ordinador? o com es poden millorar els mètodes de votació i elecció? Aquests són alguns dels interrogants que els participants a la jornada hauran de resoldre. Els objectius principals que es busquen passen per mostrar la presència d'aquesta ciència en el món actual, tant en les diferents branques de les ciències com en les noves tecnologies; fomentar l'interès i la vocació científica al voltant de les matemàtiques; promoure el treball en equip i la participació activa en l'experimentació i resolució de problemes, entre d'altres. Amb tot, volen trencar amb el tòpic que les matemàtiques són una ciència llunyana i difícil de comprendre per fer entendre als joves que tenen molt a veure amb la vida quotidiana. Estan treballant per aconseguir l'adhesió dels centres de la catalunya Nord i, segons el president de la Fundació Ferran Sunyer Manuel Castellet, hi ha alumnes que van participar-hi l'any passat i que enguany repetiran l'experiència.

Cadascun dels tallers que es faran comptaran amb una xerrada-col·loqui que impatirà el mateix professor que coordinarà les activitats i un taller-concurs sobre cada tema amb equips de dos alumnes. D'aquí sortiran els equips guanyadors de cadascuna de les tres temàtiques que, juntament amb els equips que quedin en segons i tercera posició, seran convidats al Fòrum Impulsa 2013 que organitza la Fundació Príncep de Girona. Els guanyadors, a més, aconseguiran una tauleta digital.