La precarietat econòmica que afecta part del col·lectiu de persones majors de 65 anys ha portat l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) a posar en marxa un projecte, que tot just es presenta avui, per oferir àpats gratuïts a través dels seus centres durant tot el 2013. De moment, a les comarques de Girona s'han implicat en la campanya la residència assistida i centre de dia per a gent gran de Campdevànol i els mateixos serveis de la Residència Toribi de Castelló d'Empúries.

La decisió d'endegar aquesta iniciativa, denominada "Compartint taula", va sorgir de reunions mantingudes l'any passat i d'haver constatat una necessitat real d'alimentació. Tot i també patir les dificultats econòmiques derivades de la crisi, l'empresariat català dedicat a atendre la dependència remarca que "vol ser solidari amb el conjunt de la societat i, en concret, amb el col·lectiu de gent gran més vulnerable".

Els destinataris de la campanya, d'àmbit català i qualificada "de responsabilitat social", són majors de 65 anys amb problemes econòmics i socials -avaluats pels serveis socials del territori-.

L'objectiu principal de "Compartint taula" és oferir alimentació gratuïta a persones grans amb necessitats socials i econòmiques, garantir que disposen d'una nutrició correcta i facilitar-los un espai que també permeti fomentar les relacions socials entre ells. Per a aquest 2013, l'associació s'ha proposat aconseguir que cada centre participant ofereixi entre 5 i 10 àpats diaris, cobrir les necessitats nutricionals de 1.000 persones al dia i tancar l'any havent servit un total de 261.000 àpats.

Més centres gironins

Des d'ACRA avancen que s'espera l'adhesió d'altres serveis assistencials per a gent gran de Girona que, al llarg de les properes setmanes, s'afegeixin als de Campdevànol i Castelló d'Empúries; fins ara, a tot Catalunya s'hi han sumat un centenar de centres.

Aquesta campanya d'ACRA -amb 440 associats a tot el país que gestionen 929 serveis, amb 34.214 places i 29.213 treballadors- compta amb la col·laboració de diverses empresses i un conveni amb el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat, l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya.