El primer secretari del PSC, Juli Fernández, prefereix donar llibertat als regidors i representants socialistes de les comarques gironines en les votacions sobre la declaració de sobirania. Fernández explica que des de l'executiva no hi ha cap acord i que prefereixen mantenir el grup i la cohesió. També va lamentar que alguns militants hagin entès que va trair la federació quan va votar que "no" com a parlamentari. Segons Fernández "algú ho fa per afany de protagonisme i actuen amb deslleialtat al projecte".

Els socialistes gironins són la federació que més postures diverses presenten davant la declaració de sobirania. Després que cinc diputats socialistes del Parlament -entre els quals hi havia Marina Geli- desobeïssin les directrius del seu grup i evitessin votar en contra de la declaració de sobirania, sis dels set representants del PSC a la Diputació de Girona van donar dimarts el sí a una moció a favor d'aquesta mateixa resolució aprovada la setmana passada per la cambra catalana.

Fernández va remarcar que el PSC de Girona "no ha tingut cap resolució per demanar alineacions de vot". En aquest sentit, Fernández va defensar també la seva actuació coma parlamentari i va afirmar que "no he traït ningú".

El primer secretari de la federació socialista admet que en l'executiva ampliada de la setmana passada es va demanar a Antoni Balmón, secretari d'Acció Municipal, que s'esgotessin les vies de negociació amb CiU i ERC, però que no es votés en contra de la declaració de sobirania.

Afany de protagonisme

Fernández va atacar als que afirmen que hi ha una línia sobiranista decidida a la federació de Girona. "Qui explica això, té afany de protagonisme i suposa una deslleialtat al projecte", va criticar. A més, va afegir que "prima més l'interès individual mediàtic i no la suma per un projecte col·lectiu".

Va remarcar que tant com a primer secretari com a parlamentari té "un compromís amb el documents congressuals i amb el programa electoral". I per aquest motiu, ell va preferir votar que no a la declaració de sobirania. Va lamentar que "sap greu la mentida, no hi ha cap document que avali una posició dictada per l'executiva de Girona".

Fernández assegura que en els temes supramunicipals té tres criteris: "respecte a l'autonomia de les institucions, intentar, mantenir la cohesió del grup i, en el cas que no sigui possible, llibertat de vot".

Davant de la situació de crítiques que han pogut llançar alguns militants, el primer secretari va remarcar que "no m'he ficat amb els cinc que no han votat, perquè jo respecto la seva opinió".

"D'entrada vaig defensar el sí i si no hi havia acord, abstenir-nos. Però també demano respecte perquè si volem demanar llibertat, el grup socialista també ha de poder tenir el dret a decidir", va dir.