Figueres té previst inaugurar el mes vinent la primera fase de rehabilitació de l'antic Escorxador que implicaran obrir la nau principal del recinte per a fer-hi exposicions o d'altres actes culturals. El consistori, però, encara està pendent de saber si rebrà l'ajuda europea sol·licitada per a la segona fase després que el Fons Feder rebutgés el projecte -tot i haver quedat acceptable- perquè no entrava dins el màxim de punts. Ho van presentar a la segona convocatòria durant l'estiu passat però encara no en saben la resolució. El regidor d'Hisenda i Promoció Econòmica, Manel Toro (CiU), però, assegura que si per algun motiu l'ajut no arribés "trobarem els diners que falten". I és que la segona part del projecte està valorada en 1,2 milions d'euros. D'ells, 600.000 s'esperen del fons europeu i la resta són d'aportació municipal. De fet, el passat mes de desembre es va fer una modificació de crèdit per avançar la seva part i tenir la seva part apunt.

"Hem rebut gent amb propostes d'activitats per a fer-hi i ara les estem estudiant", assegura Toro. La idea és que l'espai principal d'aquest emblemàtic edifici aculli actes culturals mentre s'acaben els treballs que l'han de convertir en l'anomenada "Casa Empordà". Ara ja s'ha gairebé consolidat la nau principal de 275 m2 i les altres estructures. Així i tal i com ja va avançar l'actual alcaldessa, Marta Felip, fa uns mesos, s'hi podrien oferir exposicions temporals o d'altres activitats.

El retard en l'obertura

D'aquesta manera es podria obrir el públic l'equipament mentre s'acaba de concretar la resta. Això està previst que passi el mes vinent, tot i que inicialment estava prevista per l'octubre passat i després es va ajornar de nou fins al mes de desembre. Mentrestant el consistori treballa per concretar la resta de finançament que ha de permetre fer la primera planta, traslladar l'oficina de turisme i la resta d'elements com els acabats o l'ascensor. Toro, però, assegura que en cas que, finalment, no se'ls atorgués la subvenció el consistori aconseguirà els diners per a tirar-ho endavant. I és que consideren que es tracta d'una aposta estratègica per a la ciutat.

El centre de productes amb denominació d'orígen no es pot posar en marxa, tal i com han dit en reiterades ocasions, fins que no hi hagi tot l'espai acabat. Es preveu que un cop estigui en funcionament ofereixi prop de 400 referències.

El regidor de Promoció Econòmica, assegura que ja hi ha hagut trobades amb els sectors implicats i que "tothom està encantat". De fet, diu, han rebut propostes de promotors i de gent del sector de la restauració que "veuen que pot ser un element clau en la dinamització d'aquestes àrees".