El primer tinent d'alcalde de Lloret de Mar i regidor d'Urbanisme quan Xavier Crespo (CiU) era alcalde, Josep Valls, va quedar ahir en llibertat però imputat per prevaricació i suborn. El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco va deixar-lo sortir amb càrrecs després de prestar declaració durant una hora pel cas batejat per la Guàrdia Civil com Operació Clotilde contra la xarxa de blanqueig de capitals de la màfia russa, operava a la localitat selvatana.

El titular del Jutjat d'Instrucció núermo 6 de l'Audiència Nacional va acordar diverses mesures cautelars contra el regidor, com ara la retirada del passaport i la prohibició d'abandonar el territori espanyol sense el seu permís.

A Valls se'l va detenir dimarts a conseqüència de la declaració realitzada un dia abans pel presumpte líder de la xarxa de blanqueig de capitals, Andrei Petrov, qui hauria admès haver pagat dos viatges a Rússia a l'exalcalde i diputat al Parlament, Xavier Crespo, i hauria referit també com s'encarregava de patrocinar els ?equips locals de futbol i d'hoquei. De fet, Valls era el president del Club de Futbol de Lloret i, segons va arribar a informar la Sexta, la investigació del cas hauria revelat com Petrov pagava la nòmina de Valls com a president del club i la nòmina de la vicepresidenta del Club d'Hoquei, que és la dona de Crespo. El diputat autonòmic va negar aquest aspecte.

L'arrest de Valls es va produir abans de les vuit de la matí de dimarts i, en principi, sembla que respon a la seva condició de president del club de futbol durant els anys que va rebre un patrocini per part d'una empresa de Petrov, entre els anys 2007 i 2010. Immediatament després de la detenció, la Guàrdia Civil va escorcollar les oficines de l'entitat esportiva. L'actuació es va fer en presència del regidor, just després que l'haguessin detingut a casa de la seva mare.

La Fiscalia Anticorrupció indaga si aquesta esponsorització, de 10.000 euros al quadrimestre durant tres anys (90.000 euros en total) va servir en realitat per pagar a càrrecs de l'Ajuntament favors a Petrov.

El patrocini per part del rus de l'equip de futbol i també del d'hoquei (en aquest cas per 180.000 euros en tres anys) va coincidir en el temps amb la concessió a Petrov del 35% de la gestió d'un centre comercial que es va construir a l'antiga plaça de braus de Lloret, cosa que els investigadors consideren sospitós d'un delicte de suborn.

La de Valls és la darrera detenció que es produeix des que va arrencar l'operació Clotilde divendres passat i ja són vuit les persones arrestades: el presumpte capitost de la màfia russa a Lloret, Andrei Petrov, el seu cunyat i mà dreta Konstantin Mischanin, el pare de Petrov, Boris, l'arquitecta de la població, Pilar Gimeno i la seva germana Teresa, la secretària de Petrov, Jessica Olguin, el president del Club d'Hoquei, Joan Perarnau, i el regidor Josep Valls.

La causa contra la màfia russa podria acabar passant al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) després que el jutge Velasco demanés dimarts la imputació de Crespo per prevaricació i ?suborn. No obstant, com que el diputat té condició d'aforat, haurà de ser el TSJC qui decideixi si hi ha suficients indicis per imputar Crespo.

Precisament per aquesta raó, el magistrat de l'Audiència Nacional, es troba preparant una exposició motivada amb les raons per les quals s'hauria de prendre declaració al diputat autonòmic pels delictes de suborn i prevaricació.

Els arrestats estan acusats de blanquejar més de 56 milions d'euros en dos anys en negocis de tota mena a Catalunya, a través d'una xarxa d'empreses vinculades a Semion Mogilevitxh, un dels deu delinqüents més buscats per l'FBI.

L'altre imputat

Està previst que demà declari a l'Audiència Nacional un altre ciutadà rus imputat, que no ha estat detingut, per descriure quina relació tenia amb la xarxa de Petrov. Es tracta d'un individu que s'encarregava de les tasques de manteniment dels immobles que Petrov havia tenia en propietat a la vila de Lloret.