El camí per redactar un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Banyoles que subs-titueixi l'actual, vigent des de 1984, s'ha iniciat amb l'obertura d'un procés participatiu per a la ciutadania, els agents socials i econòmics de la ciutat. El nou document haurà de marcar les línies del futur desenvolupament urbanístic de la capital del Pla de l'Estany.

La realització d'una enquesta a tots els banyolins serà la primera acció del procés de participació, disponible a les dependències municipals i a través d'un web dedicat exclusivament al planejament urbanístic: poum.banyoles.cat; i en l'àmbit de les noves tecnologies, també s'ha creat un compte de Twitter: @poumdebanyoles. Altres iniciatives consistiran en l'organització de fòrums ciutadans i sessions temàtiques.

Amb l'enquesta, l'Ajuntament de Banyoles vol recollir l'opinió dels seus veïns sobre els diferents àmbits en què incidirà el nou POUM.

Pel que fa a les sessions participatives, se'n programaran sobre el medi ambient i la sostenibilitat urbana, les activitats econòmiques, els serveis, el model de desenvolupament urbà o la mobilitat, entre d'altres. El Consistori explica que vol canalitzar les demandes i les necessitats dels banyolins, i anuncia que les conclusions es publicaran al web del POUM.

Finalment, l'Ajuntament de Banyoles -governat per CiU i per un regidor no adscrit a cap grup- ha creat una comissió de seguiment amb representats polítics electes i els tècnics redactors; un fòrum ciutadà, que serà el principal òrgan de participació; i un fòrum virtual, que vehicularà la participació telemàtica.