Una entrada d´aire saharià fa que les màximes es disparin per sobre dels 20ºC

La previsió per avui és que les temperatures puguin arribar
fins als 25 graus, un registre més típics d'un mes de primavera

 06:30  
Els termòmetres ahir marcaven registres propers als 20ºC.
Els termòmetres ahir marcaven registres propers als 20ºC.  marc martí

GIRONA | DDG Temperatures pròpies de plena primavera en el darrer dia del mes de gener ahir a Girona. Les màximes es van enfilar per sobre dels 20 graus al centre de la ciutat, un fet que no és excepcional però que sí que situa aquest 31 de gener en un dels dies pertanyents a aquest mes més calorosos dels últims 130 anys. La màxima són els 25 graus que es van assolir el 27 de gener de 2003. Segons les dades que va oferir ahir el meteoròleg gironí Gerard Taulé, la màxima va arribar als 21 graus a l'observatori de Girona-Parc del Migdia, i la mínima es va situar en els 4. Les temperatures més elevades del que és habitual es van produir per una entrada d'aire saharià en altura, de 10º a 1.500 metres d'alçada, quan la mitjana està en 1,5ºC en aquesta època de l'any.
Segons va destacar el meteoròleg, aquest fenomen també va provocar una forta inversió tèrmica, passant dels -1,5ºC de mínima a les Deveses de Salt als 12ºC de mínima a els Àngels. És a dir, una diferència de 13,5 graus en un desnivell de 325 metres, mostra del fet que l'entrada d'aire calent es va produir en altura.
El més habitual en aquesta època serien uns 13,6 graus de màxima i 7,6 de mínima. Això és el que marca la mitjana climàtica de les dades acumulades en 30 anys (entre 1971 i 2000) en dos observatoris gironins en un 31 de gener.
Per avui, la previsió és que les màximes es puguin enfilar fins als 25 graus a la ciutat de Girona, i fins els 27 a municipis com Anglès i Santa Coloma de Farners. Segons Taulé, el vent de ponent que bufarà farà que l'aire sigui encara més sec que ahir, i que l'aire calent que hi ha a la mitjana troposfera es desplomi fins a la superfície, fent així que les temperatures màximes es disparin.

Enllaços recomanats: Premis cinema