La ministra de Foment, Ana Pastor, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ja han arribat a un acord per evitar que els camions de gran tonatge passin per l'N-II a les comarques gironines. La mesura, que serà d'aplicació en un mes, farà que els vehicles pesants hagin de circular per l'autopista. Ara l'Estat està negociant amb la concessionària Abertis com es concreten les bonificacions que es volen aplicar als camioners afectats per la mesura. També han d'acabar de decidir si en alguns moments del dia i també durant la nit el pas de camions per l'AP-7 pugui ser gratuït com proposa el Govern. Aquesta és una reivindicació històrica a les comarques gironines.

La pressió dels veïns de Bàscara, que durant cinc hores han tallat la N-II al seu pas pel municipi, ha obligat a la Generalitat i al ministeri de Foment a actuar. O almenys n'han extret un nou compromís que els veïns estan disposats a fer complir. En concret, segons ha avançat Ràdio Girona-Cadena Ser, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha parlat avui amb la ministra de Foment, Anna Pastor, i aquesta li ha assegurat que obligarà els camions a passar per l'autopista AP-7 abans d'un mes.

Aquesta mesura ja s'havia posat sobre la taula però la mort ahir d'una veïna de Bàscara en un accident a la N-II a Vilamalla ha esgotat la paciència dels veïns. I estan disposats a fer complir aquesta promesa per evitar que quedi en un nou incompliment de l'Estat. Així, a partir de dilluns, tallaran cada dia de 9 a 10 del matí la "nacional" fins que compleixin, ha explicat l'alcalde de Bàscara, Lluís Lloret, a Ràdio Girona.

Segons tall en dotze hores

Avui, els veïns han tallat per segon cop en dotze hores l'N-II al seu pas pel seu municipi. Ho han fet per l'última mort a la carretera i per denunciar el mal estat de la via. Com ja van fer anit, els veïns han cremat palets i pneumàtics i han obligat a desviar el trànsit des de tres quarts de vuit del matí i fins a la una del migdia. L'alcalde de Bàscara, Lluís Lloret, reconeix que als veïns se'ls ha esgotat la paciència perquè fa anys que pel municipi passen diàriament milers de camions. "Entenc perfectament la reacció de la gent, com si han de tenir la carretera tallada una setmana", ha manifestat.

Bàscara suporta diàriament el pas de milers de camions pel mig del poble i fa anys que espera una solució que passaria per fer una variant que eliminés el pas dels vehicles pesants. Aquesta solució, però, no arriba i els veïns han esgotat la paciència. Per això, un grup va protagonitzar la primera protesta ahir al vespre i van cremar pneumàtics a peu de carretera, obligant els mossos a fer desviaments de trànsit.

Aquest matí, a tres quarts de vuit, han tornat a repetir l'acció. Una quarantena de persones han cremat palets i pneumàtics per protestar per la mort de la seva veïna i pel mal estat de la carretera. Aquesta acció ha obligat els mossos a tornar a fer desviaments de trànsit.

"Encara que hagi d'estar una setmana tallada"

L'alcalde de Bàscara, Lluís Lloret, s'ha mostrat solidari amb els veïns. "Entenc perfectament la reacció de la gent, sóc totalment solidari", ha manifestat. Segons l'alcalde, fa anys que Bàscara espera una solució per a un "problema greu" que no arriba. "Els polítics hem estat incapaços de resoldre una cosa tan senzilla com fer passar els camions per l'autopista", assegura l'alcalde.

Per això, Lloret també ha participat de la protesta a peu de carretera. "Encara que hagi d'estar una setmana tallada la carretera, jo comprenc la reacció de la gent", ha manifestat.

L'accident de dijous és l'enèsim que es produeix a l'N-II. El darrer va tenir lloc fa només una setmana i escaig, dimarts, en què va morir una dona a Vilademuls. Només en el mes de gener, el dia 16, un xoc entre dos cotxes va provocar cinc ferits. El 12 de gener un accident a Caldes de Malavella entre un camió i una motocicleta va ferir de gravetat el motorista. I el dia abans dues persones van resultar ferides menys greus en un xoc frontal entre dos turismes a l'N-II, a Tordera