El deute de la Generalitat amb les farmàcies catalanes és de 270 milions d'euros aproximadament. Aquesta és la xifra que va donar ahir el president del Col·legi de Farmacèutics de Girona, Joan Fajula, i que correspon als pagaments que haurien d'haver cobrat fa tres mesos.

Fajula va anunciar ahir que les farmàcies gironines seguiran rebent els diners amb 90 dies de retard malgrat la planificació que havia projectat el Govern per recuperar un dels tres mesos de deute pel proper mes de març, una decisió que segons Fajula "no han complert".

Davant d'aquesta situació, el president del Col·legi de Farmacèutics va alertar que la situació del sector és "difícil, i es pot agreujar en cara més tenint en compte que ara els diners depenen del fons de liquiditat al 2014". Fajula va assegurar que els fons encara no han estat establerts, encara que aquest mes les farmàcies han pogut cobrar a través de la Generalitat, "que ens assegura que ha fet un gran esforç".

En aquest context, el representant col·lectiu farmacèutic espera que la constitució del fons de liquiditat "aporti una seguretat en els pagaments i ens permeti renegociar per aconseguir deutes de 30 dies com passava abans".

Fajula va remarcar ahir que al l'elevat deute se li afegeix la baixada de l'import de facturació, que "fa preveure una operació impossible d'aconseguir" si no milloren les condicions.

Els préstecs amorteixen el cop

Pel que fa als possibles riscos d'abastament de medicaments, Fajula va explicar que estan "en una roda en la qual si les farmàcies no cobren no poden comprar". Això ha quedat amortit pels préstecs que moltes farmàcies de la demarcació han demanat a entitats financeres per afrontar els pagaments més immediats i evitar quedar-se sense medicaments. Fajula va declarar que "això ens ha permès anar aguantant i mantenir el servei. Tot això però, està arribant a uns nivells que fan por i que generen incertesa".