Tres presumptes col·laboradors del suposat capitost de la xarxa de la màfia russa de Lloret de Mar (Selva), Andrei Petrov, han negat avui davant el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco cap delicte de blanqueig de capitals en relació amb l'organització criminal.

Velasco ha pres declaració a cinc persones per la seva vinculació amb aquesta suposada trama mafiosa, imputades dels delictes de blanqueig en el si d'organització criminal i falsedat documental.

Totes han quedat en llibertat, malgrat que per a quatre de les persones el magistrat els ha imposat la prohibició de sortir del territori espanyol com a mesura cautelar.

Dos dels imputats són ciutadans ucraïnesos presumptament vinculats amb els negocis immobiliaris de Petrov i hi han negat qualsevol relació, segons han informat fonts jurídiques, que han detallat que el jutge els ha prohibit sortir d'Espanya.

També ha comparegut un rus empleat de Petrov que, segons els investigadors, estava en una "segona línia" de l'organització, i ha dit al jutge que no sabia res dels negocis presumptament opacs.

Els dos restants són comptables de nacionalitat espanyola que col·laboraven per a empreses de Petrov, un dels quals per a la seva constructora i un altre per a una immobiliària del rus que es dedicava a llogar els habitatges i locals de la seva propietat.

A aquests dos imputats també se'ls ha prohibit sortir del territori estatal, segons han indicat les mateixes fonts.

Fins ara hi ha tretze persones imputades en aquest cas, que podria acabar instruint el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la condició d'aforat del diputat autonòmic de CiU i exalcalde de Lloret, Xavier Crespo, presumptament implicat en la trama.

El jutge va detenir dimecres passat el primer tinent d'alcalde de Lloret, Josep Valls, que va declarar imputat per prevaricació i suborn, i després va ser deixat en llibertat amb càrrecs.

L'arrest de Valls, que era regidor d'Urbanisme durant l'època en la qual el diputat autonòmic de CiU Xavier Crespo era alcalde de Lloret, respon a la seva condició de president del club de futbol de la localitat, equip que va rebre un patrocini per part de Petrov entre els anys 2007 i 2010.

La Fiscalia Anticorrupció indaga si aquesta esponsorització, de 10.000 euros per quadrimestre durant tres anys (90.000 euros en total) va servir en realitat perquè càrrecs de l'ajuntament paguessin favors a Petrov.

El patrocini per part del rus de l'equip de futbol i també del d'hoquei (en aquest cas per 180.000 euros en tres anys) va coincidir amb la concessió a Petrov de part de la gestió d'un centre comercial a la plaça de toros de Lloret, fet que els investigadors consideren sospitós d'un delicte de suborn.

A més de Valls, en l'operació iniciada divendres passat hi estan imputats el presumpte capitost, el cunyat del darrer i mà dreta, i el pare, així com la germana i una arquitecta.

Els arrestats estan acusats de blanquejar més de 56 milions d'euros en dos anys en negocis de tota mena a Catalunya, a través d'una xarxa d'empreses vinculades a Semion Mogilevich, un dels deu delinqüents més buscats per l'FBI.