El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul·les les competències del Consell Comarcal de la Garrotxa per sancionar en matèria de dejeccions ramaderes. És a dir, en posar multes per escampar purins i fems pels camps de manera que provoquin filtracions al subsòl o males olors. La sentència argumenta que els ajuntaments no tenen competència per posar sancions d'aquest tipus i que no poden delegar aquesta competència al Consell Comarcal, el qual és una unió d'ajuntaments. Segons Unió de Pagesos, els municipis de la Garrotxa afectats per l'ordenança són Argelaguer, Castellfollit de la Roca, les Preses, Maià de Montcal, Mieres, Montagut i Oix, Sales de Llierca, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Santa Pau, Tortellà i la Vall de Bianya.

El dictamen estima parcialment el recurs contenciós administratiu que va interposar Unió de Pagesos al 2004 contra l'ordenança reguladora de la gestió i aplicació agrícola de fertilitzants del Consell Comarcal de la Garrotxa.

La sentència del TSJC també declara nul·la l'obligatorietat establerta en l'ordenança d'aplicació del Codi de bones pràctiques agràries en relació amb el nitrogen als municipis designats com a vulnerables i estableix que només es consideri una recomanació.

A més, la sentència del TSJC declara sense efecte l'obligatorietat establerta en l'ordenança d'aplicació del Codi de bones pràctiques agràries en relació amb el nitrogen als municipis no designats com a vulnerables, i estableix que només es consideri una recomanació. També declara nuls altres preceptes que, a més, han quedat superats des del setembre de 2009 amb l'aprovació del Decret d'1 de setembre del 2009, referent al programa d'actuació aplicable a les zones vulnerables en relació amb la contaminació de nitrats procedents de fonts agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes. Aquest decret estableix les normes aplicables en relació a les dejeccions ramaderes i altres fertilitzants en tot l'àmbit de Catalunya.

El coordinador territorial de la Unió de Pagesos a Girona, Xavier Frigola, ha explicat que la sentència culmina un procés que s'ha allargat per causa de la incorporació progressiva d'ajuntaments al litigi. Ara, segons explica, el problema dels purins esta resolt, ja que, arran del Decret, els pagesos els escampen bé, perquè en cas contrari, Medi Ambient els trauria les subvencions agràries. Els escampen a l'hivern i en quantitats raonables.