El turisme no hoteler cau amb força a la província de Girona

En el conjunt perd un 14,7% de pernoctacions. El sector dels apartaments perd un 35,3% i el de càmpings un 9,3%

 15:15  
Estand de Catalunya a Fitur, dins del qual hi ha l´espai del Patronat de Turisme Girona Costa Brava.
Estand de Catalunya a Fitur, dins del qual hi ha l´espai del Patronat de Turisme Girona Costa Brava. acn

TURISME A LES COMARQUES DE GIRONAMolt mal final d'any ha tingut el sector turístic gironí. Si fa una setmana es sabia que els hotels havien perdut el desembre un 10,4% de pernoctacions respecte al mateix mes de l'any 2011, ahir l'INE va confirmar que càmpings i, sobretot, apartaments de lloguer van patir també un daltabaix. Només el turisme rural va mantenir el tipus, inclús millorant lleugerament respecte al 2011

GIRONA | ALBERT SOLER El turisme extrahoteler va caure amb força a les comarques de Girona el passat mes de desembre. Amb especial virulència en el cas del sector dels apartaments, que van perdre un 35,3% de pernoctacions respecte a desembre de 2011, però tampoc no és menyspreable el daltabaix dels càmpings, amb pèrdues d'un 9,3% de pernoctacions. I encara sort que el turisme rural sembla aguantar millor la crisi i va créixer un 3,6%. En global, els allotjaments extrahotelers van perdre un preocupant 14,7% de pernoctacions respecte a desembre de 2011. La xifra, oferta ahir per l'Institut Nacional d'Estadística, corrobora el mal tancament d'any en el sector turístic gironí, ja avançat la setmana passada quan es va saber que els hotels havien perdut un 10,4% de pernoctacions respecte a desembre de 2011.

Tot plegat només té un responsable: la crisi que assota Catalunya i l'Estat espanyol. Perquè el turisme estranger no només s'ha mantingut, sinó que ha crescut tant en càmpings com en apartaments. En canvi, el turisme nacional -català i espanyol- s'ha enfonsat irremeiablement: els apartaments han perdut més de la meitat d'ocupació nacional i els càmpings, un 12%.

En total, els tres subsectors de l'allotjament turístic van assolir el desembre 75.948 pernoctacions, per les 89.065 del mateix mes de 2011. Els apartaments van assolir-ne 22.376 (34.550 un any abans), els càmpings, 20.708 (22.812) i les cases de turisme rural, 32.864 (31.703).

Conveni amb Renfe
Potser aquets daltabaix en turisme domèstic es va començar a solucionar ahir mateix a Fitur, la fira de turisme que s'està celebrant a Madrid, amb presència del Paronat de Turisme i diverses entitats i empreses gironines. Renfe i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona van signar-hi un conveni de col·laboració per promocionar els serveis de transport en ferrocarril de Renfe i la demarcació de Girona al mercat estatal.
El conveni estableix que es pugui disposar de descomptes en bitllets de tren per a persones que viatgin a la demarcació de Girona per turisme de negocis, congressos i convencions; per la presència de marca i d'enllaços als respectius portals; per l'organització de viatges de familiarització per a agents de viatges i periodistes, i per a accions de comàrqueting.

Renfe es compromet a oferir a tots els assistents i expositors de les activitats portades a terme per a la promoció del turisme de congressos, convencions endegades pel Patronat de Turisme i, de qualsevol esdeveniment que se celebri a la demarcació amb un nombre més elevat de 75 persones, un 30% de descompte sobre la tarifa general dels seus bitllets en tots els trens de recorregut estatal (TAV i Llarga Distància, Avant, Mitja Distància Convencional i Rodalies).

Per la seva banda, el Patronat de Turisme es compromet a promocionar i divulgar els serveis de Renfe, com a mitjà de transport oficial terrestre, en totes les activitats que l'entitat porti a terme per a la promoció del turisme de negocis a la demarcació de Girona i a l'Estat espanyol.

Enllaços recomanats: Premis cinema