La Generalitat de Catalunya ja ho té tot llest per procedir a la reobertura del pas pel litoral de Sant Feliu de Guíxols que es troba barrat pel Club de Mar. No obstant això, el Departament de Territori i Sostenibilitat de l'administració catalana donarà una darrera oportunitat a l'empresa gestora del Club de Mar, Turispania SA, perquè s'avingui a procedir a aquesta obertura, que inclou l'enderroc del mur que hi ha a Can Rius, símbol de la privatització d'aquest espai del litoral. Fonts del Departament han apuntat que la pròxima setmana hi ha convocada una reunió entre representants del Departament de Territori i Sostenibilitat, de l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i de l'empresa Turispania. En aquesta trobada, es traslladarà als gestors del Club de Mar l'ultimàtum perquè ells procedeixin a la reobertura del pas, del contrari, la Generalitat executarà de manera immediata les obres de manera subsidiària, han informat les fonts de l'administració catalana.

En aquesta nova trobada, es pretén que Turispania concreti la data d'execució de les obres i el seu abast. Si no s'obté resposta i l'empresa no té intenció de complir la resolució del Departament de Territori i Sostenibilitat, aquest ja té preparat el projecte per procedir al compliment de l'ordre de manera subsidiària. Diari de Girona ja va informar el passat 27 de desembre que la Generalitat seria l'administració que executaria la reobertura del pas per la costa del Club de Mar, malgrat que l'Ajuntament ganxó ja havia mostrat la seva disposició a portar-ho a terme, també de manera subsidària. Aleshores, l'alcalde Joan Alfons Albó (CiU) va manifestar que confiava que el pas estigués obert abans de la temporada estival d'enguany.

Un termini que d'acord amb les manifestacions de Territori i Sostenibilitat, es pot resoldre en breu, i a punt de complir-se un any des que aquest Departament va obrir l'expedient sancionador a Turispania per considerar que infrigeix el títol de la concessió amb rètols que indicaven la privacitat de les instal·lacions i que no permetien l'accés públic al mar ni la servitud de trànsit.

Tramitació de l'expedient

La resolució imposava una sanció de 4.416 euros a Turispania i emplaçava l'empresa a dur a terme les atuacions necessàries per permetre l'efectivitat de la servitud de trànsit i l'accés públic a les instal·lacions de l'embarcador. Això implica l'enderroc de la porta tapiada i dels elements que obstrueixen el pas a la zona nord; eliminar la porta tancada a pany i forrellat i els elements que obstrueixen el pas a la zona sud; així com retirar tots els cartells que indiquen prohibició d'accés públic, han indicat des del Departament.

Turispania va interposar recursos que, en un primer moment, van paralitzar l'obligació d'obrir l'accés. No obstant això, l'octubre de l'any passat, el jutjat contenciós administratiu va desestimar les mesures cautelars.

El 26 de novembre de 2012, el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, va emetre una resolució requerint a l'empresa l'obertura dels accessos. Tot i que Turispania va sol·licitar suspendre l'execució de l'enderroc fins que el Tribunal hagués resolt el seu recurs d'apel·lació, el Departament no va acceptar la seva sol·licitud. I així, s'arriba a la reunió d'aquesta setmana amb l'advertència que la Generalitat actuarà si no ho fa l'empresa.

Jesús Fernández, regidor d'ICV a l'Ajuntament ganxó i que ha lluitat per aconseguir aquesta reobertura, ha rebut amb satisfacció la decisió del Departament de Territori i Sostenibilitat de posar fi a aquesta situació que impedeix l'accés públic a aquesta zona del litoral i atribueix l'anunci a la pressió que el seu grup i la ciutadania de Sant Feliu de Guíxols ha fet per recuperar aquest espai.