La precarietat de cada vegada més economies familiars ha empès Creu Roja de Girona a ampliar les seves accions de suport infantil, creant línies d'ajudes per pagar el menjador escolar o per comprar vestuari, calçat, llibres de text i material per a l'escola. Fins a l'any passat, els seus projectes se centraven en la mediació social, l'entrega de paquets de productes bàsics per a nadons i la campanya anual de recollida de joguines.

Darrere la implantació de programes nous com la concessió de beques menjador hi ha l'objectiu d'evitar la discriminació, per raons econòmiques, dels fills de famílies que es troben al llindar de la pobresa. La iniciativa tot just es va posar en marxa l'octubre de 2012 i, en només tres mesos, ha atès 52 infants amb 15.295 euros en ajuts per pagar els àpats a l'escola -finançats gràcies a nous socis de Creu Roja, empreses externes i la Marató de TV3-. Ahir, l'entitat va concretar que la majoria d'aquestes beques s'han concedit a famílies de nacionalitat espanyola, el 60%, enfront d'un 40% d'origen estranger.

En conjunt, el nombre d'infants gironins que rep algun tipus d'ajuda de Creu Roja ha augmentat un 27% i, a tot el país, gairebé 8 de cada 10 famílies en situació de vulnerabilitat econòmica (el 78%) no poden assumir tots els costos derivats de l'escolarització dels seus fills.

El coordinador provincial de Creu Roja a Girona, Jordi Martori, va remarcar aquest fet i va explicar que van prendre consciència del problema a través dels usuaris dels seus programes habituals d'ocupació o d'inserció per a adults. "Les famílies afronten les despeses prioritàries, com són pagar la hipoteca, però hem vist que l'alimentació o l'escola quedaven enrere", va explicar Martori, per afegir que aquestes són "les despeses que es van traient".

Davant aquesta realitat, a principis del curs 2012-2013, l'organització humanitària va decidir augmentar el seu suport a les famílies gironines mitjançant beques menjador -que s'assignen d'acord amb els consells comarcals i les escoles, "en xarxa"- o aportacions per comprar roba i material escolar, que han beneficiat 308 infants pertanyents a 207 famílies. A més, a finals del curs passat, Creu Roja de Girona va atorgar els primers sis ajuts per a casals d'estiu; i en l'actualitat treballen buscant més finançament -ja sigui captant nous socis, amb donatius o empreses col·laboradores- per cobrir els casals de la propera temporada.

També de cara a aquest 2013, Jordi Martori va informar que l'organització humanitària projecta posar en marxa un punt de suport a les famílies, en el qual trobin una sèrie de serveis integrats que incloguin des de l'assessorament en matèria d'habitatge o d'ocupació, fins a ajudes per a alimentació.

Tot i no ser un programa nou, Creu Roja també ha incorporat canvis en els seus centres de mediació social per tal de reforçar els valors relacionats amb l'escola i l'alimentació; sobre aquesta última qüestió, Jordi Martori va especificar que no s'ha tractat només d'introduir àpats, sinó també de conscienciar de la necessitat que siguin saludables. L'any passat, aquests centres van atendre 59 infants gironins de 6 a 14 anys que, majoritàriament, provenien de famílies desestructurades, problemàtiques i amb pocs recursos econòmics.