La Biblioteca Comarcal de Blanes està d'aniversari. Aquest any celebra els seus 10 anys de funcionament des que es va inaugurar l'edifici, situat al passeig de Catalunya. Concretament, aquest ja emblemàtic equipament -tot de vidre- es va inaugurar el 8 de febrer de l'any 2003 i la seva construcció va suposar un cost de més de 500 milions de pessetes (uns 3 milions d'euros), que es van finançar en un 75% per part de la Generalitat i la Diputació de Girona a través del Pla de Biblioteques i la resta va anar a càrrec de l'Ajuntament de Blanes.

Quan es va posar en marxa ara fa 10 anys, aquest equipament va prendre el relleu de la Biblioteca Municipal de Blanes J.G. Junceda, que havia estat funcionant des de l'any 1971, allotjada a la Casa de la Cultura.

Durant aquests 10 anys que fa que funciona la Biblioteca Comarcal de Blanes, es calcula que hi hauran passat més d'un milió de lectors. Això és perquè actualment la mitjana de visitants anual és de 131.000 persones, amb una afluència diària que volta entre els 400 i els 500 usuaris.

A data d'avui hi ha més de 29.000 lectors que tenen el carnet de la biblioteca, i al llarg de tots aquests anys s'han fet prop de mig milió de préstecs de qualsevol tipus de document i actualment n'hi ha a disposició més de 57.000 (llibres, DVD, CD, etc).

Una altra xifra prou destacable són les visites que han rebut d'escolars del municipi, que sumen més d'11.500 nois i noies en 10 anys. Cada any se superen les 11.000 sessions de wi-fi i les 25.500 sessions d'Internet. I la pàgina web (http://www.bibgirona.cat/biblioteca/blanes) ja ha superat les 22.000 visites en els dos anys que fa que es va posar en marxa.

Finalment, durant els darrers tres anys s'ha fet un treball de gestió de morosos per recuperar aquells documents que els usuaris van treure en el seu moment en préstec i no van tornar. Aquesta feina ha suposat que s'hagin pogut recuperar més de 1.000 documents, valorats en més de 38.000 euros.

La celebració d'aquest desè aniversari es va iniciar ahir amb un acte institucional a la sala Roberto Bolaño del mateix equipament, que va comptar amb la presència de l'alcalde Josep Marigó, diversos regidors i la cap del servei de biblioteques de la Generalitat, Carme Fenoll; la cap de les biblioteques de la Diputació de Girona, Carme Renedo; i la directora de la Biblioteca de Blanes, Gemma Ciuró. Just després, la celebració va continuar de manera més distesa a la plaça de davant la Biblioteca, on l'animador infantil Jordi Tonietti va oferir al públic l'espectacle titulat Celebrem el 10è aniversari.

A més, per celebrar els 10 anys de la Biblioteca, s'han organitzat diverses activitats, algunes de les quals ja estan en marxa. Una d'elles és una exposició fotogràfica i documental sobre aquests anys de trajectòria, que es podrà visitar al vestíbul de l'equipament fins al 2 de març. També s'ha redactat una entrada a Wikipèdia sobre la biblioteca, que ja està disponible, i s'ha posat en marxa un concurs de punts de llibre.