La titular del jutjat d´instrucció 1 de Lugo, Pilar de Lara, va deixar ahir en llibertat sota fiança de 18.000 euros el president del Consell Comarcal de la Selva i alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria, inculpat en l´operació Manga. De Lara va imputar a Fauria un seguit de delictes: suborn, tràfic d´influències, malversació de fons públics i falsificació documental.

Segons informava El País, la titular del jutjat número 1 de Lugo estaria investigant també les oposicions per a llocs de treball al Consell Comarcal de la Selva. Així, des de la investigació s´assenyala cap a una presumpta pràctica -valorada com a «habitual» a l´ens comarcal- basada en els processos d´oposicions, perquè constarien casos «com un mosso de magatzem» que, segons assenyala el rotatiu, hauria obtingut «un 10 en una oposició per a administratiu».

Les declaracions dels quatre detinguts a Catalunya per la suposada relació amb la trama corrupta d´adjudicacions públiques van acabar ahir a les vuit del matí. La jutge va ordenar l´ingrés a presó d´un dels detinguts, Alexandre Ros, administrador de GRS. D´altra banda, el funcionari Joan Carles Feliu va quedar en llibertat sota fiança de 5.000 euros, mentre l´apoderat de GRS, Josep Maria Franch, va quedar en llibertat sense fiança.

Jornada maratoniana

Dissabte passat els quatre detinguts van passar a disposició judicial davant el jutjat d´instrucció 1 de Lugo. La jornada va ser maratoniana, tenint en compte que va començar a les dotze del migdia amb la primera declaració i es va allargar fins ahir al matí, segons va informar el Tribunal Superior de Xustiza de Galicia (TSXG).

Després d´escoltar les declaracions, la jutge va deixar en llibertat sota fiança Fauria, detingut dijous passat, que va ser imputat per ­suborn i tràfic d´influències. El batlle de Sant Hilari Sacalm va ser l´últim a declarar, ja ben entrada la matinada. Dels quatre detinguts, només l´administrador de l´empresa GRS Arc Local de Lloret de Mar, Alexandre Ros, ingressa a presó. I és que, segons la investigació, GRS Arc Local es va beneficiar d´aquest tracte de favor en les adjudicacions públiques. De fet, la trama a les comarques gironines gira entorn a aquesta consultoria.

A banda de l´administrador, també van detenir l´apoderat d´aquesta mateixa empresa, Josep Maria Franch, que va quedar en llibertat sense fiança però amb l´obligació de presentar-se periòdicament al jutjat. Franch queda imputat per tràfic d´influències, segons fonts de la justícia gallega.

El cap del Departament d´Organització de Serveis a la Ciutadania del Consell Comarcal de la Selva, Joan Carles Feliu, va ser el primer de tots quatre a declarar. El funcionari va quedar en llibertat pagant una fiança de 5.000 euros.

A banda dels imputats judicialment, els funcionaris de Vigilància Duanera de l´Agència Tributària que van dur a terme l´operació Manga també van recopilar documents d´administracions de les comarques gironines i van citar a declarar a les seves dependències diversos càrrecs públics.

Així, van prestar declaració al director del Patronat de Turisme, Ramon Ramos, al gerent del Xaloc, Xavier Alberch, i al gerent del Consell Comarcal de la Selva, Joan Burjachs. Fonts del TSXG van indicar que no pesa cap imputació judicial sobre ells i que els interrogatoris van tractar les relacions d´aquests organismes amb GRS.

El nombre d´imputats pel «cas Pokémon» ja supera la trentena, molts són polítics i la resta empresaris. L´epicentre de les investigacions és el grup Vendex i les seves filials.