El PSC de les comarques gironines no dóna per vàlides les dades que ha fet públiques el conseller de Salut, Boi Ruiz, en relació amb la reducció del nombre de persones en llista d'espera per a intervencions quirúrgiques. La diputada al Parlament de Catalunya i exconsellera de Salut, Marina Geli, va denunciar que el departament "intenta confondre la ciutadania" i "amaga" un increment real del 58,22% de persones en llista d'espera des de l'arribada de CiU al Govern de la Generalitat, ara fa poc més de dos anys. Segons Geli, a Girona la gerència única al Trueta i al Santa Caterina ha fet incrementar més l'espera, malgrat que es va prometre que es milloraria la gestió.

Geli va reconèixer que les llistes d'espera han disminuït un 9,06% en els sis últims mesos a la regió sanitària de Girona. El juny de 2012 hi havia 7.396 persones que esperaven ser operades, mentre que aquesta xifra era al desembre de 6.726 pacients. L'exconsellera va remarcar que la davallada dels darrers mesos s'ha produït per l'augment d'intervencions de menor complexitat i que tampoc necessiten rehabilitació posterior.

Això no significa, segons Geli, que les llistes d'espera no hagin patit un fort increment des de l'arribada de CiU al Govern i de Boi Ruiz a la conselleria de Salut. A les comarques gironines, els dos anys de Govern de CiU han suposat, segons Geli, passar de 4.251 persones en espera el desembre de 2010 a 6.726 el desembre del 2012. Això suposa un incremnt del 58% a les comarques gironines. Va denunciar que és més del doble que a la resta de Ctaalunya, on la llista d'espera s'ha incrementat un 24%.

Un 147% més de pròtesis

A més, la diputada al Parlament de Catalunya va assegurar que la caiguda del nombre de persones en llista d'espera correspon a intervencions de menor complexitat com els galindons o les cataractes, mentre que altres que suposen més dificultats per al pacient, com les pròtesis de genoll, augmenten sensiblement, més d'un 147%. Les xifres que va mostrar l'exconsellera concreten que hi havia 574 persones pedents d'operar-se el 2010 i que en l'actualitat ja arriben a 1.419.

Per centres, Geli també ha denunciat que els centres de referència i que atenen més persones a la regió sanitària de Girona -Hospital Josep Trueta i Santa Caterina de Salt- segueixen augmentant les seves llistes d'espera. Per a Geli, la implantació de la gerència compartida no ha servit per millorar l'assistència.

Segons les dades recollides per Geli, el centre hospitalari de Girona ha passat de tenir 970 persones en llista d'espera a 1.125 pacients que volen operar-se. Pel que fa al Santa Caterina, del juny al desembre es va passar de 853 a 856, un augment petit, però que gairebé triplica la xifra de 2010.

Els hospitals de Blanes, Figueres i Palamós tenen més d'un miler de persones en llista d'espera. Campdevànol, malgrat ser un hospital petit, va passar de 79 pacients pendents els 2010 fins els 218 que hi ha en l'actualitat. Olot compta amb 349 pacients en espera d'intervenció.