El president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria, es resisteix a plegar de l'ens i de l'alcaldia de l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm malgrat estar imputat en el marc de l'operació Manga que instrueix el jutjat d'instrucció de Lugo. Un fet que va suposar dijous passat la seva detenció i posterior llibertat sota fiança de 18.000 euros. A ERC, el seu soci de Govern al Consell, se li comença a acabar la paciència i vol canvis en breu.

Fauria es va personar ahir tant a Santa Coloma de Farners com a l'Ajuntament de Sant Hilari. Al consistori és on primer va anar i allà de bon matí va explicar als treballadors municipals el seu relat sobre el perquè de la seva detenció, com s'havia produït i com l'havien tractat. En tot moment, hauria defensat la seva innocència i no va fer referències sobre el seu futur. Per tant, de moment es resistiria a deixar les seves atribucions polítiques locals.

Després havia d'anar al consell, on l'esperaven els seus socis de govern per fer la Junta habitual. Finalment, però, Fauria no es va presentar i això va generar certa tensió, sobretot entre els consellers d'ERC. Llavors, Fauria hauria emplaçat a reunir-se amb ell fora de l'edifici del Consell, on no hi havia premsa. Primer es va trobar amb el portaveu d'ERC, Jordi Orobitg, i després amb membres comarcals de CiU a la Selva, Josep Antoni Frias, Josep Valls i Natàlia Figueras.

Orobitg va explicar que Fauria li hauria demanat "un o dos dies" per convocar una roda de premsa i explicar als mitjans tota la situació. Segons Orobitg, Fauria va negar que hagués comès irregularitats i que vol temps per explicar-se. Des d'ERC van acceptar que pugui tenir més temps, però no volen que s'allargui gaire. "Si d'aquí a divendres no surt en compareixença o el que diu no obeeix a les expectatives nosaltres tindrem les mans lliures per prendre la decisió que vulguem", va comentar Orobitg, que va reconèixer que aquesta decisió podria ser directament trencar el pacte de govern al Consell Comarcal.

"Hi ha d'haver canvis. I si no hi són, el més probable és que acabrarem plegant", va comentar Orobitg, que va afegir que "ningú entendria que no existís un canvi substancial. Està en dubte la credibilitat del Consell". Finalment, Orobitg va apuntar que tenint en compte la contundència de les imputacions "apartar-se no és suficient", tancant aquesta porta.

Als seus companys de CiU els hauria fet el mateix relat que a Orobitg i ells estan a l'espera de fer algun moviment amb el pacte del Consell en funció de la decisió de Fauria. La trobada va durar poc més de 20 minuts i el president va explicar la duresa de la detenció. Des de la cúpula del partit de Girona, en sortir del ple de la Diputació, el president de CDC Pere Vila va anunciar que demà compareixerà amb Fauria públicament per donar explicacions. I va insinuar que per ara, no hi hauria cap decisió presa sobre el futur del president.

Pel què fa a la siutació política al Consell Comarcal, l'oposició està pendent d'una junta de portaveus perquè se'ls donin explicacions, una trobada a la què de moment no s'ha posat data per part de l'ens, segons van assegurar ahir diferents membres. El Millor va afirmar que si Fauria no plega, en demanaran la dimissió i la de Josep Valls per les imputacions. "No podem permetre que gent amb aquestes imputacions prenguin decisions i gestionin diners de tota la comarca", va afirmar Fuertes.