Cop a la xarxa de proxenetes que abastia el Dallas de romaneses

Detenen 19 persones; el cap, Viorel Jantea, és un líder ovacionat per artistes de l'empobrida regió

21.02.2013 | 07:29

Cop policial a les xarxes de prostitució que operen Europa a través per subministrar dones als grans bordells de l'Alt Empordà. El Cos Nacional de Policia (CNP) va detenir, el passat 1 de febrer, el presumpte cap d'una banda criminal responsable d'abastir de noies romaneses el Lady Dallas, un dels dos grans bordells a peu de carretera situats al terme de Capmany. La presència de dones d'aquesta nacionalitat és alta als bordells perquè, a diferència de les sud-americanes i altres nacionalitats de l'Est, no presenten problemes a efectes d'estrangeria. Sí que presenten problemes, però, quan suposadament són víctimes de delictes de tràfic d'éssers humans i d'afavoriment de la prostitució. A més, la banda hauria comès delictes continuats de blanqueig de capitals, il·lícits que el CNP atribueix als 19 detinguts a més d'altres com ara tinença d'armes. Pel que fa al bordell, ahir a la tarda seguia obert amb normalitat.

Les dones romaneses són especialment cotitzades en els prostíbuls. Fins i tot, als fòrums d'Internet freqüentats per clients d'aquests establiments es lamenta la desaparició precisament d'una romanesa que va exercir al Dallas, que es feia dir Gloria i abans ja havia estat al Privée de Reus. Gloria, expliquen els entesos, provenia de la regió romanesa de Braila, on actuava la xarxa encapçalada per Viorel Jantea, una espècie de líder local, ric i ostentós, a qui artistes de música folklòrica dediquen cançons -al Youtube hi ha diversos testimonis d'aquesta admiració. Moltes de les noies que es prostitueixen a l'Europa occidental provenen d'allà mateix, apunten fonts policials. Els motius són clars: entorn econòmic deprimit i nombrosos exemples d'altres noies que han assolit una certa fortuna econòmica apuntant-se a aquest tipus d'emigració.

Aquestes condicions fomenten l'aparició de xarxes que suposadament afavoreixen la marxa de les noies, a vegades sota l'excusa de fer-les venir a treballar en l'hostaleria o en la cura de mainada o gent gran. Així ho feia l'organització desmantellada a l'Alt Empordà, afirma el CNP. Els proxenetes captaven les noies quan encara eren menors d'edat, les portaven cap aquí i un cop havien fet els 18 les duien, tan sí com no, als bordells de l'Alt Empordà. En concret, l'operació i els escorcolls s'han centrat en aquesta ocasió en el Lady Dallas, però altres establiments de la zona han estat investigats pels mateixos fets en els darrers anys. Els agents, que van inciar aquesta investigació fa un any arran de la denúncia d'unes noies que havien tornat a Romania després de ser suposadament explotades i violades, calculen que unes 215 dones romaneses han passat per les instal·lacions empentades per forces alienes a la seva voluntat, i que el local girava fins a 60.000 euros diaris gràcies a elles i la resta de les dones que hi prestaven serveis.

Suposadament, un cop al local les noies eren sotmeses a un règim de treball draconià que les obligava a estar-se de 14 a 16 hores al bordell, contínuament controlades a través d'empremtes dactilars per assegurar-se que assistien a la feina; i essent també víctimes d'un extorquiment constant en forma de pagaments per qualsevol mena de cosa que necessitessin: des de paper de vàter, que costava dos euros, a sabó per rentar-se, que en valia set; mentre l'estada diària al local costava 70. El CNP no dubta a qualificar el règim d'estada de les dones al bordell de "semiesclavitud laboral i sexual". De mentres Jantea, suposat líder d'una organització piramidal i alhora cap d'un clan familiar i criminal, es feia acompanyar sempre d'un guardaespatlles i es va arribar a gastar 14.000 euros en una nit de joc a un casino. El van detenir el passat 1 de febrer en un pis de Figueres. Hi tenia milers d'euros en metàl·lic i algunes armes.
El CNP diferencia dues branques de l'organització: la que actuava des de Romania i la que regentava el Lady Dallas, explotat per un ciutadà alemany. Propietat d'un matrimoni valencià, el local diposava d'un sistema de control per vídeo que permetia als propietaris seguir-ne l'activitat en temps real. D'aquesta manera, i gràcies al sistema d'imposició d'empremta dactilar que registrava l'assistència i l'activitat de les noies -cal fitxar cada cop que es puja i es baixa d'una habitació: diversos bordells controlen d'aquesta manera els serveis que fan les dones i el temps que hi dediquen, entre ells, per exemple, el Paradise de la Jonquera- es podia controlar el rendiment de cadascuna de les dones. Mitjançant coaccions físiques que arribaven fins a la violació, les dones treballaven cada dia sense descansar ni tan sols quan tenien la regla, afirma el CNP. Per evitar molèsties als clients, els proporcionaven esponges vaginals per evitar els sagnats.
Els agents han investigat també les sortides del diner cap a Romania: en forma de paquets en autobusos de línies internacionals, per exemple. L'entramat d'empreses tapadora per blanquejar diners inclou una flota de taxis il·legals que transportava les noies de la feina al lloc on vivien-pagant elles, és clar- i un capital social total de més d'11 milions d'euros.

Comarques

Vilablareix recull mitja tona de roba usada en només dos dies

Vilablareix recull mitja tona de roba usada en només dos dies

Banyoles recupera en un any unes 26 tones de peces per reutilitzar en vuit contenidors de Roba...

Llagostera vol tancar l´accés de cotxes a la zona on es fan les festes il·legals

Llagostera vol tancar l´accés de cotxes a la zona on es fan les festes il·legals

L'ajuntament té previst reunir-se amb el propietari dels terrenys durant aquesta setmana per...

Consum investiga una botiga de venda de gossos per les denúncies d´alguns clients

Consum investiga una botiga de venda de gossos per les denúncies d´alguns clients

Els consumidors han notificat a l'Agència Catalana que els cadells comprats a l'establiment han...

El Govern vol invertir a treure el pas a nivell de Flaçà

El Govern vol invertir a treure el pas a nivell de Flaçà

Adif es troba pendent de mantenir una reunió per concretar i determinar si es pot arribar a...

Girona organitza diferents marxes solidàries per lluitar contra el càncer

Girona organitza diferents marxes solidàries per lluitar contra el càncer

La cursa d'Oncolliga reuneix 1.600 participants i a la cursa popular de l'AECC a Girona hi...

Enllaços recomanats: Premis cinema
Altres webs del Grup Editorial Prensa Ibérica
© Diari de Girona S.A. - Tots els drets reservats