L'alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria (CiU), no es va presentar al ple de pressupostos de l'Ajuntament ahir, i una mostra de la seva absència és que els tinents d'alcalde només entrar a la sala van agafar la cadira del batlle i la van traslladar a un costat de la tarima, per posteriorment va situar-la davant de la taula de plens per aguantar micròfons de mitjans de comunicació. El tinent d'alcalde, Carles Testart (CiU), es va convertir en el portaveu durant el ple i només iniciar-se, va pronunciar unes paraules per destacar "l'excepcionalitat" de la situació, tot afirmant que Fauria s'havia absentat "per motius personals" i que l'ajuntament fins ara "no ha rebut cap informació oficial" dels fets i l'operació Manga, així com va afegir que en tot moment demanen respecte per la presumpció d'innocència i també va demanar que no es facin judicis paral·lels. Avui es preveu que Fauria comuniqui la seva dimissió dels càrrecs en una compareixença al Consell Comarcal, del qual és el president.

De fet, des de l'oposició tant el PIG com ERC van criticar que doni explicacions primer des del Consell i van lamentar que no es presentés al ple per donar explicacions. Ambdós grups també van reclamar que Fauria plegui. El portaveu del PIG, Joan Ramon Veciana, va instar Fauria a plegar per "la imatge" del poble, així com també va assegurar que és necessari que marxi per evitar la "polarització social". Des d'ERC també es va convidar l'alcalde a apartar-se dels seus càrrecs mentre duri el procés judicial.

Amb tot, la governabilitat de Sant Hilari es va posar en dubte amb CiU al capdavant, i el PIG va instar ERC a governar plegats de nou, com en l'anterior mandat, destacant Joan Ramon Veciana que a partir d'aquest moment s'asseuran plegats. En canvi, des d'ERC Joan Garriga va admetre la situació extraordinària que viu el poble, però va instar a "seure tots junts" i va obrir les portes a un govern d'unitat.

Un altre punt que també va girar a l'entorn del cas de corrupció és una moció que es va aprovar proposada per ERC contra la corrupció i per la transparència i la regeneració política. El portaveu Joan Garriga va destacar que l'havien presentada abans de l'operació Manga. El text va incorporar diversos punts del PIG, entre ells que els imputats deixin temporalment els càrrecs, fet que va provocar l'abstenció de CIU.

Enmig de tot això i ja en el torn de precs i preguntes, la regidora del PIG Jennifer Gallardo va sorprendre tot el ple quan va anunciar que deixava el càrrec. El motiu és que ellla considera que cal estar al costat del poble, i va afirmar que els polítics han de donar exemple. I per això va aixecar-se i va anar a seure entre el públic. Va proposar una consulta popular per tal que sigui el poble el que decideixi el futur polític del municipi.

El ple va acabar amb tensió al public per la no presència de l'alcalde i fins i tot es va demanar que PIG i ERC presentin una moció de censura. Des de la CUP Sacalm, nova formació, es va denunciar "opacitat" de l'ajuntament i es va reclamar més transparència.