Anar al cinema, de colònies, sortir de festa, gaudir d'una obra de teatre o d'un bon àpat, fer manualitats o trobar-se amb els companys a Girona ja és una realitat per aquelles persones que pateixen alguna discapacitat física o psíquica. Des del passat abril, l'empresa 'Somnis CROAC' realitza tota mena d'activitats basades en l'educació en el lleure que potencien l'autonomia dels discapacitats físics i psíquics, la seva autoestima, benestar i felicitat. "Volíem que fos un punt de trobada per a persones amb discapacitats, trencar les barreres arquitectòniques o els tòpics. Un lloc on poguessin fer tot allò que volen, s'ho passessin bé i fessin amics", explica una de les creadores, Gemma Pagès.

'Somnis CROAC' trenca barreres i tòpics. No només es tracta d'un projecte inèdit sinó que, a més, les seves impulsores són tres joves empresàries que han decidit apostar per aquells que necessiten més ajuda. Aquest projecte social va néixer ara fa més d'un any i es va convertir en una realitat el passat mes d'abril. Des de llavors, les tres impulsores no han parat de treballar i, actualment, tenen 50 usuaris -amb una edat mitjana de 30 anys - que pateixen alguna deficiència psíquica o física. La gran majoria dels usuaris han patit paràlisis cerebral i tenen mobilitat reduïda.

"El nostre objectiu era crear una cosa diferent, no ens agradava res del que hi havia perquè tots els centres estan massificats, hi ha pocs educadors i no són prou individualitzats", comenta Pagès. Per aquest motiu, els pilars bàsics de 'Somnis CROAC' són oferir serveis de lleure individualitzats i trobar noves formes d'oci que els usuaris no hagin provat mai. "Durant la setmana fem tota mena d'activitats a la sala polivalent com manualitats, estimulació, jocs de taula o teràpia amb animals, entre molts d'altres" explica la creadora. No obstant això, 'Somnis CROAC' no es queda aquí. Durant els caps de setmana munten sortides per veure obres de teatre, circ, concerts, sortir de festa a la nit, visites a museus, àpats a restaurants, picnics o també colònies d'estiu.

Un lloc de trobada

"Intentem aprofitar totes les possibilitats que ens ofereix l'Ajuntament de Girona i les activitats que promouen" assegura Pagès. L'educadora afirma que la gran majoria dels usuaris fan activitats de lleure amb els pares i familiars però que, els assistents, com qualsevol altra persona, volen trobar amics i fer activitats pel seu compte. "L'objectiu de 'Somnis CROAC' és això, ser un lloc de trobada per als amics, un espai on puguin gaudir i una plataforma per aconseguir tot allò que volen però que, a vegades, no poden" destaca Pagès. Si més no, en aquests primers mesos ja s'han creat colles d'amics dins del centre. "Un et pregunta com es troba l'altre company. S'interessen per la seva salut i si assistiran a alguna activitat" explica l'educadora.

Tot i l'àmbit de lleure i oci, cadascuna de les accions que s'organitzen des del centre tenen una vessant educativa i pedagògica. "Nosaltres no veiem limitacions sinó capacitats, qualsevol activitat té una finalitat ja sigui per potenciar la seva autonomia, millorar la seva coordinació, autoestima o fomentar la comunicació" assegura Pagès. "No volem lucrar-nos amb això, només volem oferir un servei a unes persones que anteriorment no tenien aquesta oportunitat. Donar la possibilitat d'aconseguir aquells somnis que semblaven impossibles" explica la creadora.

Superant les barreres arquitectòniques i socials

Segons l'educadora social, moltes vegades la principal dificultat és crear i organitzar activitats pensant en les característiques de cada usuari i com pot participar-hi sense que se senti exclòs. "Amb una mirada ja sabem què volen, és increïble com es comuniquen amb nosaltres, sembla que tenim telepatia. Dia a dia es crea un vincle molt especial amb tota la colla" assegura Pagès. De moment, l'empresa compta amb tres educadores socials que s'encarreguen que tot funcioni correctament. "Sempre diem que nosaltres som els seus braços, només estem acompanyant-los per donar suport, solucionar algun conflicte o si necessiten ajuda. Nosaltres, amb totes les activitats, el que busquem és que ells siguin autònoms" apunta l'educadora gironina.

Pagès ressalta que a més de les barreres arquitectòniques que segueixen existint a les ciutats i a Girona, els usuaris també s'enfronten a diverses barreres socials. "La gent s'estranya quan veu persones discapacitades fent activitats d'oci com qualsevol altre ciutadà, sempre hi ha la visió de 'Ai pobrets' o la sobreprotecció" assegura. "Ells ho tenen clar, sempre diuen: 'hem nascut així i cal mostrar que podem fer qualsevol cosa'" subratlla Pagès. Tot i així, des d'aquesta empresa asseguren que no han tingut massa dificultats a l'hora de muntar les activitats d'oci que volien.

De moment, els usuaris i els membres de l'equip es mouen d'un cantó a l'altre de la ciutat utilitzant el transport públic o a peu. A més, organitzen activitats segons les estacions i, fins i tot, fan festes d'aniversari o colònies d'estiu durant tres nits a una casa habilitada enmig de la natura. Actualment, l'empresa manté relació amb el Club de Boccia de Girona i dues persones de l'entitat ajuden a practicar als usuaris en el centre de 'Somnis CROAC' situat al carrer Pare Coll de Girona. "De cara al proper any nosaltres també tenim un somni, oferir els nostres serveis a tothom qui ho necessiti" assegura Pagès.