L'Ajuntament de Roses calcula que uns tres mil veïns tenen problemes per menjar durant tot el mes. D'aquests, dels quals s'espera tenir xifres més concretes, un 10% de la població rep ajuda a través de Càritas, Creu Roja i Fadir, i aliments mensualment. L'Ajuntament està treballant per millorar l'atenció als necessitats. En primer lloc s'espera obrir en breu un centre de repartiment d'aliment i un servei d'entregues a domicili per a gent amb problemes de mobilitat. Creu Roja va rebre ahir l'entrega de 10.100 quilos d'aliments valorats en 9.000 euros procedents del llegat d'una veïna, Anna Marés.

En els darrers mesos s'ha anat produint un notable increment de les famílies necessitades. El regidor de Benestar Social de Roses, Marca Danés, remarca que la xifra del 10% "és moltissim" i que volen conèixer a fons, tant les necessitats d'aquestes persones, com les d'altres que tenen problemes però no reben aquest tipus d'ajuda. Són conscients que hi ha "persones que ho estan passant malament, que no mengen bé, que potser ara, a finals de mes mengen avui patata bullida i demà també". Una dada per intuir la situació, a banda de les que faciliten les entitats, és que molts nens han deixat de menjar a l'escola. L'Ajuntament creu que algunes famílies no es poden fer càrrec del 50% que han d'abonar de la beca de menjador i opten per treure els fills, però no tenen dades concretes. "Hi ha situacions de gent que fins que no està al límit li costa explicar el problema", diu Danés. Per això l'Ajuntament està treballant tant per comptabilitzar i detectar els casos com per buscar fórmules que els permetin ajudar-los perquè ningú pateixi problemes d'alimentació.

En el que sí es treballa des de fa temps millorant el servei és en l'atenció a les persones que reben ajuda alimentàries mensualment. En total, 1.875 persones depenen d'aquests aliments. Creu Roja, el 31 de gener, atenia 360 famílies, fet que representa 1.113 persones. Càritas 199 famílies (647 persones) i la resta, Fadir, atén 105 famílies. Una vegada cada quinze dies o tres setmanes se'ls facilita l'alimentació bàsica.

Un camió d'aliments

Durant el febrer va arribar una nova entrega del Banc dels Aliments, però sovint s'ha de completar per poder atendre la demanda. A Creu Roja, ahir els arribava el camió d'aliments, una entrega que forma part del llegat d'Ana Marés (traspassada el 2007), tal com publicava Diari de Girona divendres. El regidor remarca la importància del gest de Marés. "S'estimava molt Roses i ha fet una cosa molt important, a part de totes les donacions de terreny, ha deixat aquesta ajuda que per a nosaltres és fantàstic i és un exemple per altra gent que també podria fer aportacions". Amapola Coll i Flora Barberà gestionen l'herència que va deixar Marés perquè la destinessin a ajudar als més necesistats.

Pel que fa a noves mesures, l'Ajuntament en breu espera obrir un concurs per al lloguer d'un local que serà un centre d'aliments. Es treballa en convenis amb establiments perquè el centre disposi, a banda dels bàsics, de productes frescos com carn o verdures. "Hi hem d'aportar més i intentar aturar aquesta crisi". Esperen que la temporada d'estiu que arriba en dos mesos ajudi a reduir l'atur i a pal·liar la situació de moltes famílies. Un nou servei serà servir àpats a domicili a persones que no puguin desplaçar-se.

A Vilafant s'ha signat un conveni amb el Centre Geriàtric Les Forques per impulsar un projecte solidari adreçat a la gent gran. El geriàtric oferirà cinc àpats diaris a persones derivades des de serveis socials de l'Ajuntament.