El sumari del 'cas Clotilde' ha tret a la llum nous detalls sobre les suposades relacions il·lícites entre l'Ajuntament de Lloret de Mar (Selva) i l'empresari rus Andrei Petrov. Segons apunta la Guàrdia Civil, l'exalcalde i diputat Xavier Crespo i l'exregidor d'Urbanisme, Josep Valls, es van embutxacar una comissió de 60.000 euros per adjudicar a l'empresa DDC les obres dels vestuaris del camp de futbol. A més, el sumari recull que Valls hauria obligat Petrov a pagar uns impostos que corresponien a l'ajuntament, sota amenaça de no donar-li la llicència per al centre comercial Braus. Els tributs corresponien a 400 places d'aparcament que el rus havia de cedir gratuïtament al consistori.

Les investigacions portades a terme per la Guàrdia Civil, i que recull el sumari del 'cas Clotilde', apunten directament que la màfia russa havia convertit part de l'estructura política de l'Ajuntament de Lloret de Mar en una "maquinària de corrupció". Un informe de la Guàrdia Civil, inclòs en les diligències judicials, analitza les vinculacions entre el consistori i l'empresa d'Andrei Petrov (Development Diagnostic Company S.L.) i parla, directament, de tractes de favor.

Segons la Guàrdia Civil, tant l'exalcalde com l'exregidor -i fins fa poc, primer tinent d'alcalde- haurien "exigit favors" a Petrov (viatges a Rússia, pagament de comissions i patrocinis esportius) a canvi de facilitar-li la tramitació de les diferents obres que feia al municipi. Entre aquestes, es troba la reconversió de l'antiga plaça de braus en un centre comercial o l'enderroc de l'Hotel Blanca Aurora per fer-hi pisos i aparcaments.

El sumari recull que el consistori va bonificar la meitat de la llicència municipal d'obres per a la construcció del centre comercial (133.000 euros) i també confirma la denúncia pública del cap de l'oposició, Marc Fuertes, que va assegurar en el ple extraordinari sobre corrupció que les obres per fer 95 aparcaments a la zona de l'Hotel Blanca Aurora van començar sense aval. "Per a l'execució d'aquest projecte, l'Ajuntament de Lloret de Mar no va exigir constitució d'aval a DDC", recull l'informe de la Guàrdia Civil.

Ara, a més, el sumari també ha tret a la llum una nova relació il·lícita entre l'empresari i l'anterior govern municipal. En concret, cita que Xavier Crespo i Josep Valls van rebre suposadament de mans de Petrov una comissió de 60.000 euros per adjudicar a la seva constructora les obres dels vestuaris del camp de futbol. "Aquestes instal·lacions van tenir un cost d'uns 260.000 euros, dels quals 60.000 euros van ser suposadament entregats en concepte de comissió il·lícita als edils de l'ajuntament (Josep Valls, Xavier Crespo...) per l'adjudicació de les referides obres", cita textualment la Guàrdia Civil.

Segons l'escrit, va ser Valls -"amb la connivència de Crespo"- qui va obligar Petrov a construir aquests vestuaris "totalment equipats" i que també incloïen un gimnàs. El suposat cap de la trama de blanqueig de diners va reconèixer davant del jutge que aquestes obres li van suposar un sobre cost de 24.000 euros que va posar de la seva butxaca.

Petrov paga impostos de l'ajuntament

El mateix sumari també posa de manifest que l'exregidor d'Urbanisme, Josep Valls, "en alguna ocasió amenaçava Petrov amb no concedir-li la llicència d'ocupació de tota l'obra del centre comercial Braus si no accedia a certes pretensions". Una d'aquestes suposades pretensions, seria l'abonament dels impostos de les 400 places d'aparcament i locals que havia construït i que, segons el conveni urbanístic, havia de cedir gratuïtament a l'ajuntament.

"Aquests impostos són molt elevats i Valls li deia que si no ho feia no li donarien la llicència de primera ocupació", recull l'informe. La Guàrdia Civil remarca que aquests impostos, però, els hauria d'haver pagat el consistori i no l'empresari. "S'ha de destacar que Andrei no estaria obligat a pagar aquests impostos sinó l'ajuntament", recull el sumari.

L'arquitecta, nexe amb l'ajuntament

La Guàrdia Civil també assegura que l'arquitecta Pilar Gimeno era la persona de confiança de Petrov per establir contactes amb els alts càrrecs de l'ajuntament. "Pilar (Gimeno) es una de las persones en qui més confia Petrov, arribant als extrems de tranquilitzar-lo anímicament quan han de tractar amb l'ajuntament aquelles obres on han participat", indica el sumari.

D'altra banda, les diligències també recullen que la secretària de Petrov -també imputada- assegurava que "per arribar directament a l'alcalde" (Xavier Crespo) s'havien de pagar entre 35.000 i 40.000 euros d'entrada. Així ho va fer saber en una conversa telefònica al representant d'un inversor rus que volia fer negocis al municipi. "Si el rus necessita que li aprovin o que li donin alguna llicència d'obres, haurà d'afluixar, perquè a Lloret les coses funcionen així", va dir textualment la secretària.