L'exalcalde d'Aiguaviva, Ramon Martínez (CiU), s'ha declarat culpable i ha acceptat una pena de 2 anys de presó, que no haurà de complir perquè no té antecedents penals. La sentència de l'Audiència de Girona inclou un atenuant de reparació del dany que ha permès rebaixar la pena inicial, de 4 anys i 3 mesos, perquè aquest dilluns ha ingressat 30.000 euros per començar a tornar els diners que va desfalcar entre el 1999 i el 2002. Martínez haurà de pagar en total els gairebé 47.500 euros que es va embutxacar més uns 10.000 euros en concepte d'interessos. A la sortida del judici, Martínez ha assegurat que "és innocent" però que ha decidit acceptar els fets "per acabar amb tot" i evitar el jurat popular.

Fiscalia, defensa i acusació particular han arribat a un acord 'in extremis' aquest dilluns al matí que ha evitat que un jurat popular jutgés l'exalcalde d'Aiguaviva, Ramon Martínez. Els membres del tribunal popular estaven citats per fer la tria del jurat i, segons el guió, un cop constituït el jurat Martínez havia de declarar aquesta tarda.

Finalment, l'exalcalde ha decidit reconèixer els fets i ha fet un ingrés de 30.000 euros per començar a tornar els diners que es va embutxacar. Això ha permès que les parts arribessin a un acord que ha permès rebaixar la pena de presó a la que Martínez s'enfrontava inicialment.

El fiscal Enrique Barata i el lletrat de l'acusació particular, Manel Mir, demanaven una pena de 4 anys i 3 mesos de presó per un delicte continuat de malversació de fons públics. Finalment, li han aplicat un atenuant molt qualificat de reparació del dany que ha rebaixat la condemna a 2 anys de presó. Com que Ramon Martínez no té antecedents, no haurà d'entrar a presó però ha de complir amb els terminis de retornar tots els diners que es va embutxacar més els interessos.

Ramon Martínez haurà de tornar els 47.445,78 euros que ha admès que es va embutxacar mentre era alcalde, entre els anys 1999 i 2002. A més, també haurà de pagar uns 10.000 euros en concepte d'interessos. En total, l'exalcalde haurà de pagar 57.542,6 euros. Avui ja ha pagat 30.000 euros i la resta ho farà a terminis, pagant 200 euros cada mes.

L'acord també ha permès rebaixar la pena d'inhabilitació per a exercici de càrrec públic. Inicialment Martínez s'enfrontava a 8 anys d'inhablitació i finalment l'han condemnat a 4. El magistrat de la secció quarta, Javier Marca, ha dictat sentència ferma de viva veu.

A la sortida de la sala de vistes, Ramon Martínez ha volgut deixar clar en declaracions a la premsa que és "innocent". L'exalcalde, acompanyat del seu advocat Robert Brell, assegura que si ha admès és fets és per "acabar amb el malson". "Pago per evitar tot això però sóc absolutament innocent", ha assegurat.

Per la seva banda, l'Ajuntament d'Aiguaviva que s'ha personat com a acusació particular considera que el positiu és rescabalar els diners que l'exalcalde es va endur i no aconseguir que entri a presó. "Tindríem una sentència digne d'emmarcar però no haurien recuperat els diners", ha explicat el lletrat Manel Mir.

Condemna prèvia del Tribunal de Comptes

El cas que asseurà l'exalcalde d'Aiguaviva a la banqueta dels acusats es remunta als anys 1999 i 2002. Durant aquella legislatura, Ramon Martínez va ser alcalde del municipi per CiU i va aprofitar el càrrec per embutxacar-se fons municipals.

Per fer-ho, Martínez sempre se servia de la mateixa estratagema. L'exalcalde "emetia, sense justificació ni autorització, ordres de pagament a càrrec del compte de l'Ajuntament". En total, durant aquells quatre anys va arribar a embutxacar-se 47.455,78 euros.

El forat comptable a l'Ajuntament d'Aiguaviva no es va descobrir fins anys després. Va ser el 2006, quan l'equip de govern que el va succeir (encapçalat per Secundí López-Pousa) va encarregar una auditoria on es va detectar el desfasament de pagaments.

De fet, abans d'arribar a l'Audiència de Girona, el cas ja va passar per la Sindicatura de Comptes de la Generalitat i el Tribunal de Comptes de Madrid. L'abril del 2010, el Tribunal de Comptes ja va condemnar l'exalcalde per CiU arran de les irregularitats detectades a la caixa municipal.

Tot i considerar provat que va desviar totes aquestes quantitats als seus comptes, però, el tribunal només va condemnar Ramon Martínez a retornar 5.029,01 euros al consistori. Aquesta quantitat corresponia a part d'alguns pagaments del 2001 i el 2002 més els interessos, ja que la resta d'irregularitats ja havien prescrit.