Els menors en risc d'exclusió social són un dels col·lectius que ha perdut més oportunitats des que va començar la crisi econòmica, tant a Girona com a la resta del país, segons alerta la Federació d'entitats d'atenció d'educació a la infància i l'adolescència (Fedaia). Per compensar aquest fet, la seva vicepresidenta, Conxi Martínez, reclama repensar el sistema educatiu i implicar l'empresariat perquè faciliti la inserció laboral de joves socialment vulnerables.

La plataforma integra 13 entitats gironines -88 a tot Catalunya- que treballen amb infants, joves i famílies en situació de risc social o desemparament. I, per fer-ho, desenvolupen programes en els àmbits de l'acció social, l'educació, la formació pre-laboral i l'atenció familiar.

Augment del pressupost

Ara, Fedaia fa una crida als governs de la Generalitat i de l'Estat perquè augmentin tant els pressupostos per a polítiques d'infància i família com el percentatge del Producte Interior Brut (PIB) que es destina a educació -almenys per igualar la mitjana europea, passant del 4,7 al 6,2%. "La crisi és la crisi, els diners són els que són, però les polítiques han de ser pro-socials, que les inversions es facin on es pugui treballar per la cohesió social", va defensar Conxi Martínez; qui va afirmar que "invertir en infància és un bon negoci".

Martínez -que treballa en una entitat gironina federada a la plataforma, AD' Iniciatives socials- va explicar que des de l'inici de la crisi fins ara, a Girona, els infants i els joves en risc d'exclusió "tenen menys oportunitats"; remarcant que es tracta d'"un col·lectiu que ja en té poques" d'oportunitats i que "les dificultats d'inserir-se al món laboral encara són pitjor per ells". La vicepresidenta de Fedaia va demanar un esforç "per restablir les oportunitats" d'aquests joves, un objectiu que -tal com va proposar- hauria de passar per "repensar el sistema educatiu, pels Plans de Qualificació Professional Inicial (PQPI), per permetre'ls accedir a una formació reglada amb currículums adaptats o fer que les empreses gironines s'impliquin i els permetin fer pràctiques". Cal "implicar-nos tots", va concloure Conxi Martínez.