El Departament d'Ensenyament oferirà 1.066.228 places a Infantil, Primària i ESO el curs 2013-2014. Són 6.200 places més que l'actual, tot i que la baixada de la natalitat i la demografia han fet reduir l'oferta als primers cursos d'Infantil i, per exemple, les places a P3 han disminuït en 3.390 a tot Catalunya. En canvi, aquesta tendència no se segueix a les comarques de Girona, perquè la Conselleria ha ofertat exactament el mateix nombre de grups-classe per al primer curs d'Infantil (357) i tan sols un menys per als primers anys de Primària (358) i d'ESO (267). Ara bé, aquestes dades -que la Conselleria no ha concretat en nombre de places- no inclouen les escoles rurals.

Ensenyament atribueix el tancament de grups a aquesta davallada, assegurant que segueix les ràtios de la normativa: amb 25 alumnes a Infantil i Primària i 30 a Secundària. Així, Infantil disposarà de 128 grups menys, mentre que a Primària es notarà un increment de 371 grups, i a Secundària es reduiran en només 12.

Pel setembre vinent, s'ofereixen 1.066.228 places a tota l'etapa obligatòria, que han de servir perquè les famílies puguin escolaritzar els fills en escoles públiques o concertades. Segons va explicar Irene Rigau, el 98,5% de pares i mares opten per una escola sufragada amb fons públics com a primera opció en el procés de preinscripció que començarà dilluns vinent i acabarà el 22 de març.

La davallada de places a P3 contrasta amb les 1.000 afegides a primer de Primària i la reducció de menys de 600 a primer d'ESO. Així, en total, s'ofereixen 81.875 places a P3, 83.825 a primer curs de Primària i 76.830 a primer d'ESO. Rigau va explicat que s'ha modificat l'organització de grups per al curs vinent i ,en total, s'ha incrementat en 302: mentre se'n perden 128 a Infantil, creixen en 371 els de Primària i 59 a Secundària, tot i que n'hi haurà 12 menys de primer d'ESO. Ensenyament va destacar que a tots els cursos hi haurà més grups excepte a P3 i P4, on es fa palès el canvi demogràfic dels darrers anys. Per això, Rigau va assegurar que no hi haurà "pèrdua de llocs de treball" pel que fa a professorat.

Zona escolar única a Palamós

D'altra banda, Palamós implantarà la zona escolar única per poder repartir l'alumnat per tot el municipi. Canvis com aquest, va dir Rigau, es justifiquen per les prioritats que les famílies han mostrat en diferents enquestes a l'hora de triar escola, on el projecte educatiu, el professorat o la direcció del centre són més importants que no pas la proximitat de l'escola.

Pel que fa a les zones d'escolarització rurals, la consellera va informar que no està previst el tancament de cap per al proper curs, però que caldrà esperar al final del procés de preinscripció per valorar-ho. Per Rigau, cal garantir el dret arreu del territori i va destacar que el moviment de famílies que es traslladen a viure al poble ha fet modificar, en alguns casos, el comportament d'aquests centres, ja que sovint, una sola família ja genera impacte a l'escola del poble.

El tancament de grups i centres que ha anunciat el Departament les darreres setmanes s'ha vist "modulat" els darrers dies, segons Rigau, perquè s'ha tingut en compte les conseqüències dels tancaments. Així, per la consellera d'Ensenyament, en alguns d'aquests municipis -cap de Girona- s'ha valorat el repartiment de la població escolar immigrant que suposa aquests tancaments, com és el cas de Terrassa, o per exemple, s'ha decidit tancar progressivament l'escola El Castell de Tona.