Les baixes temperatures de l'hivern i les intenses pluges dels darrers dies han reduït molt la pol·linització del xiprer però han creat les condicions idònies per augmentar la del plataner.

La coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), Jordina Belmonte, va estimar ahir que començarà en dues o tres setmanes i si segueix el patró del 2005, molt similar per climatologia, serà "complicada" per als al·lèrgics. Els que pateixen per les partícules que emanen de les gramínies ho faran a mitjans d'abril. A Catalunya un milió i mig de persones pateixen al·lèrgies que provoquen els pòl·lens en un 40% dels casos.

Així, la professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Jordina Belmonte va explicar que la campanya de pol·linització està seguint un patró similar al 2005. Això fa pensar que els plataners començaran a enviar partícules de pol·len a l'aire en dues o tres setmanes. Les pluges dels darrers dies han deixat les plantes en un estat idoni per expulsar-les en plenes condicions si fa bon temps. Per aques motiu, es preveu una pol·linització complicada per als al·lèrgics.

Si torna el fred o es dóna una primavera molt plujosa els al·lèrgics patiran "molt menys", però si pugen les temperatures i no plou durant el dia "serà bastant dura".

La pol·lució agreuja les al·lèrgies perquè les persones "ja tenen les mucoses més irritades" i, a banda, el pol·len a les grans ciutats té més components que exacerben les rinitis, les conjuntivitis i els atacs d'asma.

El xiprer, el primer

El calendari de pol·linització comença cada any amb el xiprer. Aquest 2013, però, ha estat molt lleu a causa de les baixes temperatures i de les pluges que s'han produït. Ara bé, aquestes condicions climatològiques han deixat ben regats els plataners; a més, si el sol acompanya prometen una fase intensa.

Repassant el mateix calendari, després vindran les gramínies, que estan previstes per a mitjans d'abril al centre i el sud de Catalunya, i unes setmanes més tard al nord -és a dir, a les comarques de Girona.

Teresa Garriga, del Comitè de Malalties Respiratòries de la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC), va subratllar ahir la importància de diagnosticar amb eficàcia quin tipus de pol·len genera l'al·lèrgia per tal de poder actuar-hi preventivament. "Per evitar el contacte amb aquestes plantes i per poder rebre les vacunes pertinents", va assenyalar.

La vicepresidenta de la SCAIC va recordar que a Catalunya més d'un 20 per cent de la població pateix algun tipus d'al·lèrgia, un percentatge que es preveu que augmenti en el futur. El 40 per cent d'aquestes al·lèrgies -segons la mateixa experta- són provocades per algun tipus de pol·len.