La defensa de la immersió lingüística a l'escola i de l'ús social del català mobilitzarà demà les entitats agrupades al voltant de la plataforma Som Escola a Girona, adherint-se a una jornada reivindicativa promoguda per la campanya "Enllaça't per la llengua" arreu dels territoris de parla catalana. A part de l'acte central, una trentena de municipis gironins també acolliran activitats i la portaveu de Som Escola a Girona, Dolors Reig, va fer una crida a tots els àmbits de la societat a defensar públicament l'ús del català.

Som Escola s'ha constituït a Girona per portar la iniciativa en la defensa de la llengua, tal com va informar Reig i va refermar l'escriptora Maria Mercè Roca -en reprentació d'Òmnium Cultural-, qui va apuntar que "no volem esperar, volem avançar-nos".

La professora de la Universitat de Girona Roser Batllori va apel·lar a la mobilització del sector educatiu els anys 70 per afirmar que, en aquests moments, "l'escola s'haurà de polititzar una mica més del que ho està" i defensar que "s'haurà de tornar a ser valent per dir que les lleis diuen una cosa però nosaltres farem el que ens sembli". Batllori també va remarcar que "el tema de la llengua toca el cor i toca el cap", motiu pel qual "moltes persones estaran disposades a sortir al carrer".

En represenatció de la Junta de personal docent no universitari de Girona, els sindicalistes Xavier Díez (Ustec·STEs) i Anna López (CCOO) es van afegir a la crida; aquesta última va animar el professorat gironí a participar en els actes convocats per demà i Díez va acusar el govern del PP de "voler-nos ofegar", a més d'assegurar que la llengua és "l'única cosa amb la qual tots els docents estem d'acord".

El centre de la ciutat de Girona -amb la places Salvador Espriu, Catalunya i del Vi com a escenaris- acollirà les activitats principals, que, a les 12 del migdia, obriran les sardanes de la Colla Sardanista Aires gironins del GEiEG davant el Mercat municipal, a la plaça Salvador Espriu. L'Associació de Comerciants del Mercat s'ha sumat a la jornada i les seves parades exhibiran els llaços identificatius de la campanya i els cartells de Som Escola; de fet, ahir a la seva façana ja hi havia una de les seves pancartes, amb el lema "Per un país de tots, l'escola en català". Tot seguit, els assistents formaran una cadena humana a la plaça Catalunya i continuaran en cercavil·la, amb la Fal·lega Gironina, fins a la del Vi. Ja davant l'ajuntament, la professora i poeta Rosa Font recordarà Salvador Espriu i llegirà el manifest d'Enllaçats per la llengua; després de la seva intervenció, actuarà la Coral Saba Nova i els Marrecs de Salt aixecaran un pilar. A més, durant tot el dissabte, diferents equips esportius de la ciutat mostraran pancartes de la campanya. Som Escola organitza la jornada amb la col·laboració de la UdG, el Mercat Municipal, els clubs esportius de bàsquet Onyar, Pompeu Fabra i Sant Narcís, els Marrecs de Salt, Aire Gironins, la Coral Saba Nova, Fal·lera Gironina i GEiEG.