El rebuig a les retallades, a la situació d'atur i a la corrupció es van fer notar ahir a Girona. Al voltant d'unes 700 persones es van manifestar pels carrers del centre de la ciutat, tallant la circulació i carregant contra les polítiques d'austeritat. Els manifestants van demanar més transparència i una regeneració política. "En aquests últims cinc anys, a les comarques gironines s'han destruït 64.000 llocs de treball i un de cada tres gironins no pot treballar", va assegurar la secretària del sindicat UGT a Girona, Dolors Bassa. Durant tot el recorregut els manifestants van demanar la dimissió de Mariano Rajoy i d'Artur Mas, a part de repartir sobres fent referència, en clau d'humor, al cas Bárcenas.

La manifestació va sortir vora les dotze del migdia des de la plaça Independència de Girona recorrent l'avinguda Jaume I, passant així per la seu del Govern, i creuant la plaça Catalunya fins a arribar a la plaça del Vi, on es va llegir un manifest conjunt. Una pancarta en què es llegia "Contra l'atur i la corrupció. Ni privatitzacions ni retallades" encapçalava la protesta que es va portar a terme de forma pacífica, tot i la gran indignació dels assistents. Els manifestants van tallar la circulació de diversos carrers durant el recorregut.

Els assistents, de totes les edats, carregaven pancartes reivindicatives contra les retallades i polítiques d'austeritat "imposades" des d'Europa, i es cridaven lemes com: "Falta pa per tant de xoriç", "Rigau astuta treballa de prostituta", "Mas burgès treballa de pagès" o "No és una crisi és un robatori", entre altres pronúncies.

La protesta, que estava convocada per UGT, CCOO, USOC, i la Xarxa de Drets Socials que aplega multitud d'entitats de la ciutat. La secretària d'UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, va afirmar que és "necessari" sortir al carrer per demostrar a l'Estat i a Europa que no "es pot continuar amb totes aquestes polítiques". Bassa va assenyalar que els ciutadans haurien de plantar-se i dir "prou" després de l'aparició de diversos casos de corrupció que afecten tant l'Estat espanyol, Catalunya com les comarques gironines. La representant d'UGT va manifestar que "cal una regeneració política" perquè "no es pot anar fent amiguisme" i va afegir que "volem que els polítics treballin per crear ocupació, i millorar les condicions de les persones: no volem populisme, sinó fets i accions".

D'altra banda, des del sindicat USOC, el seu portaveu, David Sunyer, va criticar el model econòmic actual, titllant-lo "d'antiquat", que suposa "la degradació constant i creixent" tant del "sistema industrial com empresarial del territori". En aquesta mateixa línia es va posicionar el secretari general de CCOO a la demarcació de Girona, Bartomeu Compte, que va valorar que les polítiques d'austeritat estan "empobrint" a la població. El representant de CCOO va assegurar que "en aquests moments la situació social és molt complicada, fa anys que les rendes de beneficis no superaven les rendes del treball i això vol dir que les rendes de la gent està caient en picat", ja que "sabem que la base de cotització mitjana social del 2012 és inferior a la del 2011".

Més de 20.000 a Barcelona

Els carrers del centre de Barcelona també es van emplenar ahir en aquesta jornada de protesta massiva contra les retallades, l'atur i la corrupció. Més de 20.000 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana, van sortir al carrer per exigir als governs un canvi de rumb en polítiques econòmiques, que deixin enrere l'austeritat i la reducció de l'atur en el centre de les decisions, a part de mostrar un rebuig rotund als casos de corrupció. La marxa de Barcelona, estava convocada pels sindicats CCOO, UGT i USOC, i va comptar amb la presència del moviment Prou Retallades i de membres del PSC, ERC i ICV-EUiA.