Només cinc dels 221 municipis de la demarcació de Girona ofereixen un nivell d'informació al ciutadà suficient a través de les seves pàgines web. Així ho demostra un estudi fet pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB publicat a Internet, amb un mapa que analitza la informació que ofereixen els webs municipals de Catalunya. El Mapa de les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local a Catalunya fa una avaluació dels recursos que ofereixen els ajuntaments als seus webs sobre qui són els representants polítics i com gestionen els recursos col·lectius. El resultat indica que aquesta informació és, en termes generals, insuficient i deficient. A les comarques gironines, només 5 dels 221 webs analitzats han assolit més del 50% d'indicadors positius, i el 89% no informa sobre el pla d'acció del mandat.

Tan sols Girona, Blanes, Santa Coloma de Farners, Llagostera i Palafrugell donen prou informació als ciutadans segons aquest Mapa de les Bones Pràctiques. Dels 41 indicadors del qual consta aquest estudi, Girona en compleix un 68%, i Blanes un 61%. Llagostera, Palafugell i Santa Coloma en compleixen un 59%, un 56% i un 51% respectivament. Tota la resta de municipis gironins es troben per sota del llindar del 50% de les condicions. Entre els barems que es tenen en compte hi ha la informació sobre els alcaldes, regidors i membres de l'oposició; la publicació dels plens i juntes de govern, la informació sobre els plans d'actuació o urbanístics; dels pressupostos i les retribucions dels càrrecs electes; o les eines de participació ciutadana i les facilitats comunicatives que es donen.

El mapa proporciona una fitxa de cada web municipals amb els 41 indicadors que es consideren bàsics en relació amb qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius i quina informació i eines de participació ciutadana ofereixen. El percentatge d'indicadors positius que s'ha assolit en cada cas es representa en un color definit a l'"infòmetre" que va del blanc (menys del 25%), al groc (entre el 25 i el 50%) i al verd (si ha superat el 50%). D'aquesta manera qualsevol persona disposa d'una informació entenedora sobre la puntuació que ha obtingut el web corporatiu del seu municipi i si ho desitja pot contrastar-la.

Aquest mapa vol ser també una guia tant per a representants polítics com per a tècnics, tot prenent com a referent el Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local a Catalunya elaborat pel mateix equip l'any 2003. L'estudi s'ha anat completant progressivament des dels mes d'abril passat i, a mesura que s'han fet públics els informes parcials, ha propiciat que alguns responsables polítics i tècnics s'hagin interessat per millorar la seva qualificació i hagin introduït noves dades als webs.

Informació molt deficient

A les comarques gironines, només el 38% dels webs dóna informació bàsica sobre l'alcalde o l'alcaldessa, amb nom i cognom, foto i partit polític al qual pertany. Aquesta informació bàsica es redueix al 21% dels webs en el cas dels representants polítics que formen part del govern; i passa al 15% en el cas dels representants que formen part de l'oposició.

Només el 13% dels webs municipals dóna informació sobre la composició dels òrgans de govern; el 6,25% sobre el calendari de treball d'aquests òrgans; i el 6% sobre les seves competències. Per comarques, les que tenen un nombre de webs municipals un percentatge més elevat d'informació bàsica són l'Alt Empordà, la Garrotxa i el Gironès.

Segons el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB aquestes dades posen de manifest la necessitat que les Diputacions adoptin mesures per a la millora de la informació dels webs dels municipis amb menys de 10.000 habitants.

En l'àmbit de Catalunya, només 57 dels 947 webs analitzats han superat el llindar 50% d'indicadors positius. I el 95% no informa sobre el pla d'acció del mandat. A més, tan sols el 43% dels webs dóna informació bàsica sobre l'alcalde; un nombre que es redueix al 24% dels webs en el cas dels regidors de l'equip de govern; i que passa al 17% en el cas dels membres dels grups polítics que formen part de l'oposició.