Minerva Amador i el seu marit "van exigir" 50.000 euros a l'expresident de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, a canvi de no denunciar-lo pel presumpte assetjament sexual. Segons recull la declaració policial del cap de protocol de la Diputació, Josep Maria Amargant, el matrimoni va demanar diners durant una reunió que es va fer el 15 de novembre al restaurant del Tir Olímpic.

Segons la versió d'Amargant, durant la trobada Amador es va mostrar "freda" i el seu marit fins i tot "hostil". Torramadé va declarar ahir al jutjat per la denúncia d'extorsió i va ratificar que li van fer xantatge. Una versió totalment diferent a la de Minerva Amador, que ho nega.

Sopar d'inici de campanya

El cap de protocol de la Diputació de Girona, Josep Maria Amargant, va declarar davant els Mossos d'Esquadra el dia 20 de novembre, quatre dies després que Jaume Torramadé denunciés Minerva Amador per extorsió. Llavors, Amador encara no havia presentat denúncia contra l'expresident de la Diputació de Girona pels suposats tocaments durant el sopar d'inici de campanya electoral que l'agrupació local de CiU de Salt va fer el restaurant el Teatret de Girona.

Segons va assegurar Amargant en seu policial, dies després del sopar, el 15 de novembre, ell, Minerva Amador i el seu marit i el també assessor d'Unió a la Diputació de Girona, Fidel Rincón, es van trobar al restaurant del Tir Olímpic de Sant Gregori (Gironès). Allà, segons detalla el mateix Amargant, el matrimoni "va exigir" 50.000 euros a canvi de "guardar silenci" i no denunciar Torramadé pels presumptes tocaments. Amargant descriu l'actitud de Minerva Amador durant la trobada com a "freda" i fins i tot assegura que el seu marit es va mostrar "una mica hostil".

El cap de protocol detalla davant els Mossos que es va trobar amb el matrimoni perquè ells ho van demanar ja que Amador no volia tenir cap tracte amb Torramadé. Quan Amargant li va traslladar aquesta petició a Torramadé, l'expresident li va demanar que anés a "esbrinar" què volien. Segons la versió de Torramadé, ell mai va accedir a pagar diners a l'exassessora.

De fet, com recull la declaració policial d'Amargant, el mateix Fidel Rincón va ser qui va proposar cobrar aquests diners a través de la companyia de teatre 'la Paròdia' i es va oferir "com a intermediari" entre Torramadé i el matrimoni. Amargant assegura que Rincón també hi era quan el matrimoni va reclamar els 50.000 euros.

Fidel Rincón també va declarar a comissaria però va assegurar davant els Mossos que ell només hi va ser al principi de la trobada i que després va haver de marxar per motius personals. Per tant, Rincón assegura que no hi era quan es va començar a parlar de diners.

L'assessor també va mantenir aquesta versió quan va declarar a la comissió d'investigació que va obrir la Diputació de Girona per esbrinar si hi havia hagut intenció d'utilitzar diners públics.

Declaració als jutjats

Aquest dimecres Jaume Torramadé va declarar al Jutjat d'instrucció número 3 de Girona per la denúncia d'extorsió. Dimarts al matí va ser Minerva Amador qui va declarar. Torramadé va explicar al jutjat que ell va presentar la denúncia tan bon punt Amargant li va fer saber que Minerva Amador li feia xantatge. De fet, va presentar la denúncia el dia 16, l'endemà de la trobada entre Amargant i Amador i quan ja hi havia sobre la taula una mena de conveni elaborat pel llavors advocat de l'exassessora, Francesc de Paula, on Amador es comprometia a "guardar silenci".

La trucada de Duran

Minerva Amador nega que ella demanés diners i, segons va explicar el seu advocat, Joaquim Bech de Careda, va ser Unió Democràtica de Catalunya (UDC) i "terceres persones" de la Diputació qui li van proposar una sortida pactada de la situació. Segons Bech de Careda, Amador va arribar a rebre una trucada del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, interessant-se per la situació. De fet, l'advocat ha demanat un buidat de les trucades i missatges que va rebre l'assessora per "demostrar" que la van pressionar.

El lletrat va explicar que Amador va negar que demanés diners i que Torramadé, al seu torn, va negar que ordenés obrir una negociació per comprar el seu silenci. Per això, creu que no hi ha cap prova ni cap indici que recolzi la denúncia per extorsió. Bech de Careda no descarta presentar una demanda per denúncia falsa si no queda acreditat que hi hagués indicis de xantatge. També va assegurar que estan elaborant una demanda laboral per la situació contractual d'Amador.

L'advocat de Jaume Torramadé, Manel Mir, creu que hi ha indicis que donen suport a la denúncia per extorsió, tot i que no va voler avançar detalls sobre l'acusació contra Amador.

Implicats i testimonis

Paral·lelament al cas d'extorsió, el jutjat d'instrucció 2 instrueix la denúncia pels tocaments que finalment Amador va presentar el dia 24 de novembre, una setmana després que Torramadé presentés la seva denúncia. Tant l'expresident com l'exassessora van declarar el dia 27 per aquest cas. Després d'escoltar els implicats i tots els testimonis, els jutges es pronunciaran sobre si creuen que hi ha base per anar a judici o les causes han de quedar arxivades.