Agents de la Policia Nacional han detingut 19 persones a Girona i Sant Feliu de Guíxols que formaven part d'una xarxa que es dedicava a estafar el servei públic d'ocupació. En total estava formada per 39 persones i van arribar a estafar fins a 275.000 euros. En concret, es dedicaven a obtenir de forma fraudulenta subsidis d'atur. Són ciutadans de diferents nacionalitats i se'ls imputen també delictes de falsificació de documents i usurpació d'estat civil.

Les investigacions de la Policia Nacional es van començar arran de les actuacions que va duu a terme la Inspecció de Treball i Seguretat Social de Girona quan es van adonar que hi havia una sèrie d'empreses on es produïen altes i baixes de treballadors, sense que realment tinguessin activitat laboral. A més, van poder constatar que les empreses no havien abonat la seguretat social dels treballadors.

Un cop detectat això, es va comunicar els fets a les unitats de la Policia Nacional especialitzades en la màteria, que van començar la investigació. Els agents llavors van poder comprovar que en concret hi havia tres mercantils que havien donat d'alta a la Seguretat Social un gran nombre de treballadors estragers i que a més, les empreses acumulaven deutes amb la Tresoeria General de la Seguretat Social perquè no havien ingressat les quantitats corresponents a la quota patronal i de la quota obrera, a la qual estan obligades.

Les empreses també elaboraven documents falsos per donar d'alta els treballadors i per tal que així aquests, un cop se'ls donava de baixa poguessin demanar els subsidis d'atur.

En total es van detenir fins a 39 persones a Catalunya, en concret a Girona serien 15 persones de nacionalitat marroquina, dos hindús i un xinès, tots detinguts entre Girona i Sant Feliu de Guíxols. A Barcelona també es van detenir fins a 18 marroquins, un algerià, un argentí i un brasiler per estar implicats en la mateixa xarxa.

L'estafa que hauria produït aquesta xarxa a la Tresoreria General de la Seguretat Social juntament amb les prestacions i subsidis d'atur que haurien obtingut de forma fraudulenta els detinguts és de fins a 275.475 euros per l'administració.

L'operació que ha permès desarticular la xarxa que estafava el servei públic d'ocupació a través d'empres fictícies, l'han desenvolupada cojuntament funcionaris del Grup 4 de la Selecció d'Investigació de la Seguerat Social que forma part a la Brigada de Delinqüència Econòmica de la Comissaria General Central de Policia Judicial, el Grup VII de la Unitat Central de Xarxes d'Inmigración Il·legal i Falsetats Documentals (Ucrif) de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya i la Ucrif de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de Girona.