Els treballadors de l'hospital Trueta iniciaran mesures de protesta contra la pujada de la jornada laboral proposada per l'Institut Català de la Salut (ICS). Els sindicats CCOO, Satse, Sae i Catac van reunir-se ahir en assamblea per debatre la situació al sector i estudiar quines accions prendre a partir d'ara per rebutjar les retallades dels últims dos anys.

El portaveu de Satse, David Oliver, va afirmar ahir que l'augment de les hores de treball és "la gota que fa vessar el got". En aquest sentit, va criticar que aquesta nova norma del Govern suposarà "treballar 9 dies més a l'any per la gent que fa torns de dia, i 5 dies més per als nocturns, i tot per cobrar ?menys ja que tenim el sou retallat". La mesura de l'ICS estableix que tot el seu personal estatutari tingui una jornada anual equivalent a 37,5 hores, és a dir 1.664 hores de treball efectiu en horari diürn (i 1.500 en el de nit). Això suposa un increment, ja que fins ara els empleats feien 1.599 hores anuals.

La presidenta de la Junta de personal del Trueta, M. Àngels Rodríguez de CCOO, va explicar que la mesura pot comportar que no es contracti més personal eventual "ja que si els treballadors fan més hores, no serà necessari per l'empresa contractar ningú més". A més, Rodríguez va negar que la unificació entre els hospitals ?Trueta i Santa Caterina hagi suposat una supressió d'alts càrrecs: "no han fet fora ningú. Tots els ?càrrecs han estat recolocats", va afirmar. Fa dues setmanes Salut va assegurar que s'havien suprimit cinc alts càrrecs i que això suposava un estalvi superior als 100.000 euros.

Per això, els sindicats que representen els treballadors de base de l'hospital Trueta estudien accions, com ara no acatar la mesura de l'ICS i seguir treballant el mateix nombre d'hores. També preveuen mobilitzacions, com la que faran el proper 20 de març a la seu de la Generalitat a Girona. Tanmateix, van descartar fer una vaga perquè consideren que només serveix per "beneficiar l'empresa".