Nou judici contra l'amo del macroprostíbul de la Jonquera, José Moreno, a qui la fiscalia acusa de liderar una xarxa de proxenetes que captava noies al Brasil i les feia prostituir en locals de la seva propietat a les comarques gironines. El fiscal demana ara una pena de 14 anys per a Moreno, a qui l'Audiència de Girona ja va condemnar a 3 anys de presó per fets semblants. El fiscal també acusa set persones més de formar part de la trama. Segons l'acusació pública, Moreno pagava els passatges de les noies i les feia passar per turistes per entrar al país. Després, les noies havien de treballar als bordells Edén de Melianta (Pla de l'Estany) i Eclipse de Mont-ras (Baix Empordà) per saldar el deute.

José Moreno tornarà a seure a la banqueta dels acusats de l'Audiència de Girona acusat de ser el cervell d'una xarxa de proxenetes. Segons recull l'escrit d'acusació del fiscal, Moreno va planejar atraure noies del Brasil perquè exercissin la prostitució als seus locals amb l'objectiu "d'enriquir-se amb l'activitat sexual retribuïda de les noies". Per aconseguir-ho, feia "tot el necessari" per "simular" que el viatge el feien com a turistes "eludint així les lleis d'immigració".

Per tirar endavant el seu pla, exposa el fiscal, José Moreno es va posar en contacte amb diverses persones que "seguien les seves instruccions i l'ajudaven en les operacions necessàries a canvi de diners". Moreno pagava les despeses del viatge i cada membre de la xarxa tenia el seu paper definit.

En concret, l'acusació pública acusa set persones de formar part de la trama; els encarregats de posar-se en contacte amb noies que volguessin venir al país a exercir la prostitució Rodrigo Rodrigues, Luís Rodríguez, Thirce Adriana Rodríguez da Silva i Eduardo Osuna Albiol i els encarregats del prostíbul Edén -actualment tancat- Mattia Cabras, Abraham Soler i José Manuel Caeiro que suposadament tenien la missió d'assegurar-se que les noies saldaven el deute. Quatre d'ells també van ser jutjats el febrer de l'any passat juntament amb Moreno en l'altre judici contra la xarxa de proxenetes.

Un cop la xarxa aconseguia que les noies arribessin a les comarques gironines des del Brasil, les portaven als locals "per exercir la prostitució durant tots els dies de la setmana, en horari principalment nocturn i no només per tornar les quantitats de diners que els processat exigien". Segons la fiscalia, les noies també "es veien obligades" a pagar per, per exemple, allotjament, menjar, anàlisis de sang, exàmens ginecològics, taquilla, tovalloles, llençols, electricitat o dies de festa.

El fiscal considera que l'objectiu de Moreno i la seva xarxa de proxenetes no només era "enriquir-se amb l'activitat sexual del es noies" sinó també intentar que el deute no es pogués pagar ràpidament i, per tant, les noies haguessin de treballar al club el màxim temps possible.

Deu noies, la majoria testimonis protegits

La fiscalia basa l'acusació en deu testimonis, la majoria dels quals són testimonis protegits. Les víctimes d'aquesta xarxa detallen que van arribar al país perquè José Moreno va pagar els seus bitllets d'avió. Sabien que venien a exercir la prostitució i, per això, seguien les instruccions de la xarxa per fer-se passar per turistes i aconseguir entrar al país per treballar de forma clandestina.

Un cops als bordells, però, la xarxa reclamava una quantitat elevada de diners en concepte de deute de viatge. La majoria de vegades aquest import era de 2.500 euros però una de les noies denuncia que li van arribar a exigir 6.000 euros. A més, relata que "li van treure el passaport" amb la finalitat "de tenir-la sotmesa fins que pagués el deute". La noia també denuncia que després que la Policia fes l'entrada i registre al club, el 21 de setembre del 2010, va rebre la trucada d'un dels processat que "per atemorir-la" li va dir que "la tallaria a trossets i l'enviaria a Brasil".

No és l'única testimoni que denuncia amenaces. El testimonis d'almenys dues noies més asseguren que les van coaccionar dient que "anessin amb compte amb el que parlaven perquè coneixen tota la seva família a Brasil".

La majoria de les noies van arribar al país entre els anys 2009 i 2010, tot i que algunes també van viatjar des del Brasil anys abans. Totes asseguren que van rebre indicacions clares per "fingir" que entraven al país "com a turistes".

Prostitució masculina

El fiscal també acusa dos dels implicats, Rodrigo Rodrigues i Luís Rodríguez, d'actuar pel seu compte enganyant homes per fer-los venir al país sota el pretext que treballarien com a cambrers o a la construcció. Un cop arribaven a l'aeroport, però, els duien a pisos i els obligaven a prostituir-se per saldar el deute del viatge. El fiscal detalla que no hi ha vinculació entre la xarxa dirigida per Moreno i la segona trama de prostitució d'aquests processats.

L'escrit de conclusions provisionals del fiscal recull el testimoni de dos nois, també testimonis protegits. Un d'ells explica que els dos acusats li van oferir feina ala construcció però quan van arribar a Barcelona el van traslladar a la Bisbal d'Empordà on li van retirar el passaport i els bitllets del vol de tornada. El deute del viatge, li van explicar, era de 4.900 euros i l'havia de tornar exercint la prostitució.

A la Bisbal hi va estar una setmana i després el van traslladar a Madrid on va exercir la prostitució durant un mes i mig més. Amb amenaces, els acusats li exigien que anés ingressant diners a comptes bancaris per saldar el deute.

El segon testimoni relata que va conèixer un dels acusats a una discoteca del Brasil. Allà mateix, Rodrigues li va preguntar "si mantindria relacions amb homes", una pegunta a la qual el testimoni va respondre que no. Tot i això, el processat li va oferir una feina de cambrer, li va pagar el bitllet d'avió i li va donar diners per poder "fingir" a la frontera que viatjava per fer turisme. Un cop al país, el va portar a un prostíbul de Barcelona on li van dir que s'havia de prostituir per pagar un deute de 5.000 euros.

El van portar a treballar a dos bordells diferents -el de Barcelona i un altre a Madrid-, i li deien que o pagava el deute o "executarien" la seva família al Brasil.

Penes de presó

El fiscal demana una pena de 14 anys de presó per a José Moreno per delictes contra el drets dels ciutadans estrangers i contra el dret dels treballadors. A més, demana que pagui una multa de 5.400 euros i que la secció quarta de l'Audiència de Girona li apliqui una inhabilitació especial perquè durant 11 anys no pugui explotar prostíbuls. La defensa de Moreno, exercida pel lletrat Lluís Frigola, nega l'acusació i demana que l'absolguin.

Les penes més elevades que sol·licita l'acusació pública són per a Rodrigo Rodrigues i Lluís Rodríguez. Per al primer demana una pena de 20 anys i mig de presó per delictes contra els drets dels ciutadans, contra els drets dels treballadors, relatiu a la prostitució i amenaces. També demana que pagui una multa de 7.800 euros. En relació a Luís Rodríguez, la fiscalia demana una pena de 18 anys i mig de presó i també 7.800 euros de multa. L'acusació demana que no puguin explotar clubs durant 11 anys.

Per a Thirce Adriana Rodríguez -jutjada també en el primer procés- i Mattia Cabras, el fiscal demana 13 anys i mig de presó, 9 anys d'inhabilitació per explotar o treballar en prostíbuls i 2.400 euros de multa per delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, contra els drets dels treballadors i amenaces.

Per als encarregats de l'Edén, Eduardo Osuna, Abraham Soler i José Manuel Caeiro -també jutjats el febrer del 2012- el fiscal demana una pena d'11 anys i 6 mesos de presó i 9 anys d'inhabilitació per explotar bordells per delictes contra els drets dels ciutadans estrangers i contra els drets dels treballadors.

En matèria de responsabilitat civil, la fiscalia sol·licita que tota la xarxa pagui solidàriament 10.000 euros a cadascuna de les víctimes. En total, serien 100.000 euros. Rodrigo Rodrigues i Luís Rodríguez també haurien de pagar entre els dos 10.000 a cadascun dels homes que van portar enganyats al país per exercir la prostitució.