La Generalitat ha decidit retirar l'autorització a l'empresa Teredo Oils Limited per buscar hidrocarburs -gas i petroli- al subsòl de la Garrotxa, Osona i el Ripollès. El motiu és que la firma anglesa no ha presentat el pla de treball per al 2013 i això "ja és motiu suficient per retirar-li el permís", assegura el Govern. L'extinció del permís, però, encara no és ferma, perquè Teredo Oils pot presentar-hi al·legacions en els propers quinze dies. Ara bé, si ho fa, ha de demostrar que l'empresa no és responsable d'haver incomplert aquesta obligació. En cas contrari, la retirada del permís serà un fet. La zona on es volien fer prospeccions abasta 51.200 hectàrees a cavall de les tres comarques.

El permís per investigar hidrocarburs -batejat com a 'Ripoll'- es va concedir el mes d'octubre passat. L'autorització facultava la companyia anglesa Teredo Oils Limited a fer diverses cates per buscar la presència de petroli i gas al subsòl de la Garrotxa, el Ripollès i Osona. En total, l'àrea on es podien fer els estudis comprenia 51.200 hectàrees.

L'autorització es va concedir per sis anys. D'entrada, Teredo Oils havia de pagar una fiança inicial de 5,8 milions d'euros (MEUR), que es destinaria a restaurar la zona afectada per les prospeccions. A més, durant els sis anys, la companyia estava obligada a invertir poc més de 18 MEUR.

La intenció de Teredo Oils Limited era dur a terme les prospeccions per buscar gas mitjançant la tècnica del 'fracking', també coneguda com a fractura hidràulica. Allò que es fa és injectar a pressió grans quantitats d'aigua, sorra i productes químics al subsòl, per extreure el gas de les roques poc poroses. Aquesta tècnica, molt utilitzada als Estats Units, està prohibida en països de la Unió Europea, perquè el líquid residual que surt a la superfície és molt contaminant.

L'anunci d'utilitzar el 'fracking' va mobilitzar de seguida no només els pobles afectats, sinó també altres municipis. Diversos ajuntaments s'han declarat obertament territoris lliures de fractura hidràulica i la plataforma 'Aturem el fracking' ha sumat nombroses adhesions arreu. Fins i tot, l'afer va arribar al Parlament i el Govern ha creat un grup de treball per fixar un criteri sobre l'extracció d'hidrocarburs mitjançant aquesta tècnica.

El primer dels municipis on Teredo Oils volia començar les prospeccions era Riudaura (Garrotxa) per, d'aquí, anar més cap amunt, cap al Pirineu. La companyia preveia dur-les a terme abans d'aquest estiu, tot i que ja va precisar que, segurament, en aquest cas no es farien servir productes químics (tot i que sí que s'injectaria aigua i sorra a pressió al subsòl).

Extinció del permís

Ara, però, la Generalitat ha decidit tirar enrere l'autorització, i ja ha començat el procediment per extingir el permís. Segons assegura el Departament d'Empresa i Ocupació, del qual en depèn la Direcció General d'Energia i Mines, el motiu d'aquesta decisió és "l'incompliment per part del titular de les condicions establertes en l'autorització".

I és que la companyia anglesa no ha presentat el pla anual de labors corresponent a l'any en curs, que s'ha de fer arribar a Mines perquè hi doni el vistiplau. Segons ressalta la Generalitat, aquest és un "motiu suficient per retirar el permís" a Teredo Oils Limited.

El Departament ja ha comunicat tant a la companyia com als ajuntaments afectats que inicia el procediment d'extinció del permís que va concedir a l'octubre. La retirada de l'autorització, però, encara no és ferma, perquè la companyia anglesa té dret a presentar-hi al·legacions en un termini de quinze dies.

"Si no ho fa, o si aquestes al·legacions no demostren la falta de responsabilitat de l'empresa en l'incompliment de les seves obligacions, l'extinció de l'autorització d'investigació serà ferma", conclou el Departament d'Empresa i Ocupació.