L'Ajuntament de Roses (Alt Empordà), juntament amb Càritas Parroquial i Creu Roja, preveu obrir un Centre de Distribució d'Aliments aquest maig. Abans, es convocarà un concurs per escollir el local a llogar més adient i assequible per a aquesta instal·lació i fer-hi les reformes necessàries. La gestió anirà a càrrec de les dues entitats sense ànim de lucre i només s'hi podran acollir aquelles persones que vinguin derivades de Serveis Socials. Com ja s'ha fet a altres punts de la demarcació, funcionarà amb un sistema de punts que es canviaran per productes de primera necessitat a escollir. Arran de la crisi, el nombre de persones que necessiten aquest servei ha crescut un 25% respecte el 2012.

El procés per obrir aquest centre passa per signar un conveni amb Càritas Parroquial i Creu Roja, que s'encarregaran de la seva gestió, i al mateix temps, la redacció del plec de clàusules per al concurs del lloguer del local. "El que resulti més favorable, amb el millor preu, serà el que guanyarà", assenyala el regidor de Benestar Social del municipi, Marc Danés. El que es busca sobretot és un local d'uns 200 metres quadrats que estigui fora del casc antic. La part més gran serà la dedicada al magatzem.

La previsió era obrir-lo el primer trimestre de l'any però com que ha calgut fer un concurs per al lloguer el procés s'ha endarrerit. Amb el nou calendari fixat, els promotors confien poder distribuir la nova remesa d'aliments que arribarà el juny des del nou centre però esperen poder tenir el local obert un mes abans. Segons el regidor, "comptem tenir el concurs en la fase final a finals d'abril i, en funció del local i de si calen més o menys millores, es podrà obrir abans o més tard; tot dependrà de les condicions del local".

El conveni amb les dues entitats sense ànim de lucre serà de cinc anys, el mateix període que el contracte de lloguer. L'Ajuntament assumirà aquesta despesa així com el cost dels serveis -llum, aigua i telèfon- i la resta del treball anirà a càrrec de Càritas Parroquial i Creu Roja.

La implantació del sistema per punts

Fins ara, les persones que necessiten aquest servei són derivades des de Serveis Socials alhora que l'Ajuntament els assessora sobre els ajuts que hi ha al municipi. En cas que els calgui disposar d'aliments, el que es fa és dirigir-los a Càritas i a la Creu Roja. Només aquells que han passat prèviament per Serveis Socials poden acollir-s'hi, un sistema que es mantindrà. Ara bé, tal com s'ha fet en altres centres de distribució de comarques gironines, s'implantarà el sistema per punts que els usuaris podran canviar per els aliments i productes que escullin. També es contempla la possibilitat de fer pagar un preu simbòlic.

Es calcula que el nombre de persones que necessiten aquest servei a Roses ha crescut un 25% aproximadament respecte l'any anterior. Segons dades de l'Ajuntament, a 31 de gener d'aquest any hi havia comptabilitzades 199 famílies a Càritas (647 persones) mentre que a la Creu Roja eren 360 famílies (1.113 persones).

En el que portem d'any, s'han obert dos Centres de Distribució d'Aliments més a comarques gironines, com són el de Banyoles i Palafrugell. El 2012, n'hi havia un total de sis a la demarcació, Girona, Salt, Figueres, Olot, Lloret de Mar i Palamós.