Ciutadans europeus, principalment de Bèlgica, Holanda i França, són víctimes d'una estafa a través de portals d'Internet dels seus respectius països que ofereixen lloguers de residències d'estiu a la Costa Brava que, després, resulten ser falsos. Així ho han confirmat els Mossos d'Esquadra, que han precisat que l'estiu passat es van donar onze d'aquests casos només a la comarca del Baix Empordà.

L'estafa passa per copiar fotografies de cases que estan en venda a través de pàgines web d'immobiliàries oficials espanyoles i posar-les de lloguer en els portals estrangers amb uns preus molt per sota dels del mercat. Els estafats creuen contactar amb el propietari, que suposadament ha penjat l'anunci i que ofereix un número de telèfon per tancar l'acord.

Després de donar la paga i senyal, que en algun cas puja a 2.300 euros, segons documentació del cas, l'estafador deixa de respondre a les trucades de les víctimes, que alguna vegada han arribat també a abonar el preu íntegre del llo?guer, que sempre és per setmanes.

Les oficines bancàries on els estafats han d'efectuar els pagaments canvien constantment i no sempre se circumscriuen a Espanya, sinó que Portugal és un altre dels països afectats.

El responsable d'una immobiliària del municipi de Begur, Louis Alexander Koudijs, ha rebut en el seu establiment víctimes que, després de comprovar que havien estat enganyats, buscaven un apartament o casa on passar les seves vacances. A més, alguns d'aquests ciutadans europeus havien contactat amb Koudijs després de comprovar que les fotos de l'habitatge que suposadament havia llogat estaven a la seva pàgina web, encara que en venda.

Louis Koudijs ha explicat un d'aquests casos, succeït el desembre passat, en què una família belga li va exposar la seva situació quan, després de donar la paga i senyal d'una casa, el suposat propietari va deixar de respondre a les trucades telefòniques i als correus electrònics.

Una casa que no es lloga

"Aquest senyor ha estat mirant en web d'agències i ha trobat que les fotos de l'habitatge que havia llogat estaven en la meva web en venda i també en les de diverses immobiliàries de la zona, per la qual cosa ens ha demanat si podíem parlar amb el propietari, a qui no localitzava, per confirmar que tot estava bé", ha detallat Koudijs.

Aquest responsable d'immobiliària va explicar a la víctima que "aquesta casa ni tan sols es lloga, que només està en venda, que el propietari té vuitanta anys, que ni tan sols es diu com a ell li havien dit i que tot possiblement es tractava d'una estafa".

Louis Koudijs va intermediar en nom d'aquesta persona davant els Mossos d'Esquadra, que investiguen el cas, "però la policia belga, que també li va confirmar que era una estafa, li va dir que difícilment es podia fer alguna cosa".

Koudijs relata que una televisió belga ha visitat Begur arran de l'enrenou que ha causat l'assumpte en aquell país i insta aquells que busquen apartaments d'estiu a Internet que mirin "que els preus siguin raonables, perquè s'ofereixen cases que costarien 5.000 euros a la setmana per només 2.000 i això és evidentment una trampa".

Un altre testimoni és el propietari d'una botiga cèntrica de Begur dedicada a la venda de sabates, Martí Barceló. La seva adreça és una de les que es proporcionen com la d'un habitatge de lloguer. "Arriben els llogaters a la recerca de l'apartament que han llogat i es troben que això és una botiga", assenyala Barceló, qui ha estat interrogat pels Mossos d'Esquadra per saber si coneixia els detalls de l'estafa.

Segons aquest comerciant, les víctimes miren "si estan equivocats amb la direcció, però és la que posa en els papers, i moltes vegades són famílies amb maletes i nens".