El Parlament ha aprovat avui una moció del PSC que insta el Govern a garantir la universalitat efectiva de l'atenció sanitària a tots els ciutadans empadronats a Catalunya. El text determina que s'han d'establir els mecanismes necessaris per assegurar la cobertura mèdica a tota la ciutadania empadronada i, per tant, a les persones excloses pel Reial Decret-Llei 16/2012 aprovat pel Govern de Mariano Rajoy.

El Departament de Salut haurà de facilitar l'empadronament dels ciutadans residents a Catalunya, amb independència de la seva situació de regularitat administrativa, simplificant l'accés immediat i universal efectiu al sistema sanitari.

La diputada socialista Marina Geli va destacar que, amb l'aprovació del text, "l'empadronament és l'únic garant de l'accés universal i obliga el Govern a establir mecanismes per assegurar la cobertura mèdica dels ciutadans exclosos pel decret-llei aprovat pel Govern del PP".

Aquesta mesura, que només ha tingut els vots contraris de PP i C's, és un pas important per assegurar l'assistència mèdica a les prop de 120.000 persones que a Catalunya no compleixen els requisits per accedir a la targeta sanitària. A les comarques gironines, aquesta xifra podria situar-se entre les 10.000 i les 12.000 persones.

Geli va defensar la moció del PSC davant el ple del Parlament, que també preveu garantir l'accessibilitat al sistema sanitari assegurant uns terminis màxims d'espera per a processos garantits. La portaveu de Salut del PSC va lamentar "l'empitjorament del temps i de les condicions d'accessibilitat per a visites, diagnòstics i intervencions" i va recordar que en dos anys el temps d'espera per ser intervingut a Catalunya s'ha vist incrementat un 35,7%.

La llista d'espera de pacients per ser intervinguts a la regió sanitària de Girona en aquests dos anys ha empitjorat d'un 58,2%.

D'altra banda, la moció aprovada també insta el Departament de Salut a crear circuits diagnòstics de 15 dies en casos preferents, i d'un màxim de trenta dies en els casos ordinaris, des dels mateixos centres d'atenció primària. Segons Geli, es tracta d'un sistema que ha funcionat en els casos de diagnòstic ràpid de càncer i suposa "capacitar el metge de família per liderar un canvi de model assistencial i de gestió". Segons el PSC, el Departament de Salut també haurà de publicar cada sis mesos totes les dades d'activitat, llistes d'espera i temps d'espera de les intervencions quirúrgiques i de les proves diagnostiques, sense canvis de criteri que han portat, segons els socialistes, a "maquillar-ne l'empitjorament".

Entre altres mesures, la moció també obliga el Govern a presentar un Pla Interdepartamental de Salut Pública que prioritzi la lluita contra les desigualtats socials, agreujades per la situació de crisi econòmica i atur. Geli va esmentar el creixement d'un 20% de les temptatives de suïcidi i que el risc de pobresa infantil se situa en un 25% com a factors que exemplifiquen l'estreta relació entre les desigualtats socials i els problemes de salut.