La crisi generada arran de la descoberta de carn de cavall en productes presentats com a vedella no ha fet trontollar el consum del poltre a les comarques gironines. Al contrari. Lluny de provocar una baixada de vendes fruit d'una possible psicosi dels consumidors (que per desconeixement podrien deixar de comprar productes amb carn de cavall), els establiments que es dediquen a la venda d'aquest producte han detectat que aquesta "crisi" ha fet reforçar la confiança dels clients en la carn de poltre.

El gerent del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les comarques gironines, Àngel Segarra, nega que la polèmica de la carn de cavall hagi fet baixar el seu consum, almenys a petita escala. "No hem notat una repercussió negativa. La carn de cavall és un producte molt especialitzat i amb una clientela molt fidel que sap el que compra", afirma.

Precisament aquest coneixement ha resultat ser, pels carnissers, més positiu que no pas negatiu en tota aquesta crisi. "Els nostres botiguers veuen com la gent els comenta gairebé despectivament que la producció industrial d'aquest tipus de carn és el que ha acabat provocant tota aquesta problemàtica" assegura Segarra.

De fet, aquells productes que han hagut de ser analitzats o retirats del mercat per contenir carn de cavall es venen més en grans superfícies i hipermercats que no pas en el petit comerç especialitzat. "És probable que això sigui més un problema a gran escala i generat per les grans indústries, i ja hem vist que als carnissers de la regió això no ens està afectant", exposa Segarra. En aquest sentit, el gerent del Gremi ressalta que en el petit comerç de carn "l'I+D el poses al taulell. Tu poses un producte a la venda i pots veure de primera mà com reaccionen els clients. Veus si els agrada o no, i de seguida saps si allò que estàs venent té èxit i és un producte fiable o no", raona.

La carnisseria del Mercat del Lleó de Girona Lluís Garnacha, especialitzada en la venda de carn de cavall, subscriu les paraules del gerent del Gremi i afegeix que el client segueix igual de fidel que sempre. "Inclús valora la nostra carn com un producte de qualitat i veu que té totes les garanties d'autenticitat", assegura el seu responsable.

Un menjar poc consumit

Malgrat la satisfacció que mostren els clients, la carn de cavall segueix essent un producte de consum minoritari a la província de Girona. El Gremi de Carnissers calcula que la seva venda no suposa més del 10% de tota la carn vermella de la demarcació. Això passa perquè és una carn més difícil d'aconseguir, no tant conegudda i més costosa que altres viandes més assequibles. Segons Segarra, un altre motiu és que "molta gent encara veu el cavall com una mascota més que no pas un animal comestible. I al client li costa menjar tot el que té a veure amb mascota. Fins i tot fa temps es va intentar canviar el nom pel de pollí per intentar desmitificar-la".

Tanmateix, Segarra la defensa com un menjar "molt saludable i recomanable, a més de molt gustosa". Sembla que actualment la carn de poltre està fins i tot de moda. En la passada edició del Girona 10, una de les activitats que va dur a terme el Mercat del Lleó va ser oferir brotxetes de carn de cavall als nombrosos visitants. Un d'aquests assegura que gràcies a aquest tipus de promoció va "enganxar-se" a aquest producte, i ara el compra cada setmana com un aliment més de la seva dieta.