"Un altre món és possible". Aquesta és la filosofia de Change.org que ja ha convençut més de 25 milions d'usuaris arreu del món. En aquesta pàgina web, es recullen firmes per intentar millorar la política, el medi ambient, la sanitat... No hi ha límits a l'hora d'intentar convertir els desitjos en realitat. El funcionament és senzill. Només cal explicar què es vol canviar, a qui va dirigida la petició i dir per què es considera que és important. La plataforma activista també ha convençut els internautes gironins que en els últims mesos han impulsat diverses iniciatives a través de Change.org. Més de 1.800 firmes en menys de 24 hores, i fins a 81.554 en dos mesos i mig. Aquest és el volum de peticions que ha recollit la petició per tancar un macroprostíbul de la Jonquera. La iniciativa va dirigida a l'alcaldessa d'aquest municipi altempordanès, Sònia Martínez Juli, i al conseller d'Interior, Ramon Espadaler. "Milers de dones cada any són enganyades en els seus països i obligades a prostituir-se en clubs de carretera, pisos i carrers per tot Espanya. L'any passat, la policia va identificar 1.642 dones víctimes del tràfic amb fins d'explotació sexual, procedents de Romania, Brasil, Paraguai i 84 països més. I això és només la punta de l'iceberg", assenyala el text.

Cada vegada que una persona firma una petició que està penjada a Change.org, la plataforma envia de forma automàtica un correu electrònic al destinatari. Una de les peticions més recents recollida en aquest espai ens trasllada fins a Bàscara. La plataforma "Prou Camions a la N-II" demana a través d'aquesta plataforma "que de manera immediata es prohibeixi el trànsit continu de camions per la N-II i que aquest sigui absorbit per l'autopista AP-7". En només nou dies, aquesta petició ja ha aconseguit prop de 800 firmes.

Múltiples accions

Change.org obre la porta a tot tipus de peticions. Des d'indults a presos a cessaments de polítics passant per iniciatives mediamentals. Una altra de les peticions impulsades des de les comarques de Girona reclama que no s'instal·li una antena de telefonia mòbil al carrer de la Rutlla de la ciutat de Girona. L'impulsor de la petició -que va dirigida a l'Ajuntament de Girona i a Movistar- explica que "tots sabem l'impacte que tenen les antenes en la salut" i reclama que la qualitat de vida no vagi en detriment "de la salut pública".

La de Change.org és una història d'èxits. El director de Comunicació a Espanya d'aquesta plataforma, Albert Medrán, recorda que la pressió popular a través de la recollida de firmes funciona. Un exemple d'èxit l'encarna l'Elena Alfaro que fa uns mesos va reclamar a través d'aquesta plataforma "un preu just per als llibres de text". L'èxit de la seva petició va ser rotund i al setembre de 2012 entregava 94.000 firmes al Ministeri d'Educació per reclamar una regulació orientada a l'estalvi, la qualitat i la reutilització dels manuals dels alumnes. No és un cas aïllat. Els internautes, amb les seves peticions, també van aconseguir que els Ferrocarrils Catalans de la Generalitat (FCG) fessin marxa enrere i deshabilitessin una aplicació per a mòbil que permetia denunciar els captaires que dormien a les estacions. 53.000 persones es van sumar a la protesta. L'Eloi Cortés també va aconseguir amb la seva iniciativa que Barcelona deixés d'estar agermanada amb Sant Petersburg, una ciutat que castiga amb multes de més de 10.000 euros i fins a 15 dies de presó les persones que difonen qualsevol tipus d'informació sobre l'homosexualitat. Tres exemples que resumeixen l'objectiu que persegueix Change.org. "Es tracta de posar a disposició de la gent una eina per aconseguir milers de firmes al voltant d'un tema", explica Medran. Participar en la plataforma és, segons els seus usuaris, un petit pas per aconseguir un món millor.