La Comissió de Territori i Sostenibilitat ha aprovat una proposta de resolució presentada per ICV-EUiA que insta el Govern a aturar "de manera immediata" el procés d'autorització de la macroplanta de tractament de residus que una empresa privada impulsa a Forallac (Baix Empordà), al costat del jaciment arqueològic dels Clots de Sant Julià. La planta tindrà capacitat per tractar 100.000 tones anuals, una quantitat que, segons els ecologistes, sobrepassa la capacitat de generació de tot el territori català. ICV també ha aconseguit aprovar per unanimitat una altra resolució que demana l'aturada de les obres d'una casa de luxe a la finca de Can Juncadella de Lloret de Mar (Selva).

El diputat ecologista Marc Vidal ha defensat en el sí de la Comissió de Territori i Sostenibilitat la proposta de resolució presentada pel seu grup contra l'autorització per construir una macroplanta de tractament de residus al Baix Empordà. Al text de la resolució, que el partit va presentar al Parlament el passat mes de gener, s'aunta el rebuig que el projecte ha aixecat entre els veïns de la zona i es destaca que no és un projecte "necessari". "Construir aquest complex allà significa deixar tot el paratge arqueològic dels Clots de Sant Julià de la mà de Déu", ha advertit el diputat Marc Vidal.

Els ecologistes argumenten que no cal impulsar aquest centre de tractament de residus perquè en el Pla Territorial Sectorial d'Infraestructures de Gestió de Residus Municipals de Catalunya no es preveu cap infraestructura d'aquest tipus. Per tant, defensen que no és necessari i sospiten que la gran capacitat de la futura planta (que pot tractar més de 100.000 tones de diversos materials d'origen industrial i sanitari a l'any) porta lligada la creació més endavant d'una incineradora que tracti residus vinguts de fora de Catalunya.

Els tres punts de la resolució s'han votat per separat. En el primer punt, els ecologistes han demanat aturar "de manera immediata" el procés d'autorització del projecte de planta de tractament i valorització de residus industrials i especials. En aquest punt, el PSC ha presentat una esmena-que ha estat acceptada- que demana iniciar un procés de participació ciutadana que determini si el complex de residus constitueix un projecte d'interès general. En aquest punt, CiU s'ha abstingut.

Els altres dos punts del text -que demanen informar la població "adequadament i amb transparència" de totes les gestions que s'estan duent a terme i complir amb el Pla Territorial Sectorial d'Infraestructures de Gestió de Residus Municipals de Catalunya- s'han aprovat amb els vots de tots els partits.

Aturar les obres de Can Juncadella

El partit també havia registrat el passat gener una altra proposta de resolució que instava al Govern a aturar les obres de la finca de Can Juncadella, de Lloret de Mar. La plataforma ecologista SOS Lloret va denunciar davant la fiscalia de Medi Ambient el desembre de 2010 les obres que s'estaven fent a la finca, propietat d'un multimilionari del Kazakhstan. El fiscal va arribar a remetre la denúncia al jutjat de Blanes perquè considerava que hi havia "indicis fundats de delicte" per vulnerar diverses normatives urbanístiques i medi ambientals.

ICV recorda en l'escrit que la finca de Can Juncadella es troba dins de l'Espai d'Interès Natural del Massís de Cadiretes i que forma part de la xarxa europea d'espais naturals Xarxa Natura 2000. Els amos de la finca van aconseguir permisos per fer obres de reforma i adequació de la casa dels masovers i del galliner. En realitat, però, els treballs han servit per ampliar el xalet que passa a tenir 3.200 m² construïts (soterrani, planta baixa i primera planta) amb 13 dormitoris i 15 places d'aparcament.

L'acord, que s'ha pres per unanimitat, recull que el Parlament insta el Govern a aturar "de manera immediata" les obres d'edificació de la finca i a prendre les mesures oportunes per tal que es revisi, i revoqui, si s'escau, el procés d'autorització concedit per la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona. També demana aplicar mesures de control "més eficients" en l'àmbit de les autoritzacions i tràmits administratius per a la protecció del massís de Cadiretes, en particular, i dels espais naturals protegits de Catalunya, en general, "davant de possibles futures agressions i riscos ambientals i humans, sobretot en les zones més sotmeses a la pressió i interacció humanes".