El centre d'Innovació en Gastronomia Industrial FoodLab de Riudellots ha creat els premis Umami, el primer concurs gastronòmic professional de la zona. La iniciativa, que compta amb el suport de l'empresa Friselva, neix amb el doble objectiu de descobrir nous productes gastronòmics i donar a conèixer al món la cuina i la cultura del menjar de la Selva i Catalunya. Els premis estan oberts a qualsevol professional de la cuina major de 22 anys i tot i que la convocatòria acabava ahir, els organitzadors van destacar que encara s'acceptaran inscripcions durant tot el cap de setmana.

El regidor de Promoció Econòmica de Riudellots, Lluís Barnés, va explicar que l'empresa Friselva va considerar que havia d'innovar en màrqueting per poder extendre alguns productes del porc al mercat asiàtic, perquè no són prou coneguts, i va gestar la idea de crear un concurs de cuina. L'Ajuntament de Riudellots va recollir la idea i va impulsar-la a través del centre d'innovació gastronòmica de la localitat, el Foodlab. Així, doncs, han creat aquests guardons, que tindran tres premis, a les tres millors receptes, que estan dotats amb un guardó, 1.500 euros i vuit hores en serveis al Foodlab.

Els participants hauran de cuinar un plat amb alguna de les tres parts del porc que es proposen, que són la ploma -magre que hi ha sobre el llom-, el centre de la careta -a la galta- o els garrons de pernil -que en castellà s'anomena codillo. Un cop es tinguin els plats guanyadors, es podrà anar al mercat asiàtic i poder promocionar aquestes parts del porc i fer-ho amb uns plats en concret, va destacar el regidor. "Ja tenim una vintena de cuiners inscrits en el concurs, però ens agradaria arribar als 30", va afirmar Barnés, que va afegir que aquests dies encara es podria agafar algun participant més.

El funcionament del concurs és selectiu: Primer es triaran nou cuiners del total i posteriorment d'aquests escollits, es determinaran les tres receptes guanyadores. L'entrega de premis està prevista per al 15 d'abril. Les bases del concurs es poden trobar a www.foodlabhub.com, on hi ha també el formulari per inscriure's.